понеделник, 10 юни 2013 г.

Лека торта с кайсии / Light Apricot cake




Няма нищо по-решително от любител-кулинар, когато го засърбят ръцете за готвене. Дори и у дома да няма почти никакви подходящи продукти, все ще намери начин да спретне нещо. Такъв бе случаят и с тази торта.


Намираха се разни продукти, но не и необходимите за тези торти, които исках да направя. Нуждата, обаче, да приготвя нещо бе по-силна от мен и накрая се роди ето тази  ефирна и много лесна за приготвяне тортичка. За да не бъде съвсем простичка, реших да упражня най-сетне някои умения по декориране с шприц. Моята прекрасна сестричка ми беше подарила преди време един комплект, в който се намираше точно този накрайник за направата на драперии, и реших, че имам чудесна възможност да се опитам да ги направя.


Не мога да кажа, че съм очарована от резултата си, но може би всеки първи път е така. Като забележка смятам, че използването на сметана определено не дава такава възможност на къдриците да бъдат нежни, защото е твърде пухкава. За друг път ще се спра на крема от пълнежа и за украсата или друг вид на маслена основа, като се надявам да се усъвършенствам :)

В цялата суматоха въобще не снимах самата техника за украсата, за което много съжалявам, но следващия път със сигурност ще се опитам да направя един tutorial. За сега само ще сложа видеото, от което се учих аз.

Но преди да преминем нататък, ето и списъкът с необходимите продукти:

За около блатовете:
6 яйца
1.ч.ч. кисело мляко
10 гр амонячна сода
6 с.л. олио
1 ванилия
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно

За масления крем с крема сирене:
225 гр крема сирене
125 гр масло
370 гр пудра захар (или слагайте на вкус)
1 ванилия
150мл бита сладка сметана

Още за тортата:
сок от компот кайсии / праскови
плодовете на компота

За украсата:
250 гр течна сладка сметана
жълта гел боя



За тортата държах да направя много тънки блатове, затова от сместа използвах само по един черпак за направата на блат. Така във формички с диаметър 20 см станаха общо около 10 много тънки блата. Ако използвате по-големи тавички обаче (около 25-26 см), може би сместа ще ви стигне точно за направата на 5-6 тънки блата. Ако решите да правите моят малък вариант, трябва да уточня, че използвах само 5 от направените блатове. Ако искате да можете да направите само половин доза от сместа или пък да направите голям вариант на тортата, то в такъв случай ще трябва да удвоите дозата на крема.



За направата на блатовете разбийте последователно с миксер: яйцата, захарта, изгасената в киселото мляко сода, постепенно добавеното брашно, олиото и ванилията. Така получената смес разпределете в предварително намазани с мазнина тавички.


Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса. Тъй като блатовете са тънки, имайте на предвид, че стават много бързо и внимавайте да не ги прегорите.

Докато блатовете се пекат, направете крема, разбивайки първо маслото с пудрата захар на гъст и пухкав крем, добавяйки последователно крема сиренето и разбитата сладкарска сметана и ванилията. Опитайте крема и добавете повече сметана, ако искате да е по-лек.



Готовите и охладени блатове сиропирайте хубаво с компота от кайсии. След това намажете хубаво с крема, а отгоре поставете резенчета от нарязаните плодове.


Така процедирате с всички блатове освен последния, който ще измажем с крема, както и страните на тортата.

Оставете в хладилника да стегне за няколко минути, като през това време разбиете сметаната за украсата, добавяйки жълта боя (или друг цвят по желание). Сложете сметаната в поша с подходящия накрайник и украсете тортата. Както вече казах, не успях да снимам процеса по украсяването, тъй като правех такъв вид драперия за пръв път и се бях ошашкала, но слагам линк за видео, където можете да погледнете как точно се оформят.

Тортата е изключително лека и нежна, и успя да изчезне от полезрението ми само за няколко часа. Следващия път със сигурност ще направя двойната доза и се надявам техниката ми с шприца да е е по-добра. А дотогава ви оставям да се изкушите с още няколко снимки :) 






7 коментара:

  1. Чудесно предложение! Ще я приготвя със сигурност и то съвсем скоро :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна тортичка,Люси!!!
    Ползвала съм месени блатове с амонячна сода и непременно ще опитам и твоя вариант.
    " Нуждата, обаче, да приготвя нещо бе по-силна от мен..."Ето това е общото между нас.
    Хубав ден!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря и на двете! Вили, така е наистина. Щом ми се приготви, няма сила, която да ме спре. Радвам се, че чрез блога намирам сродни души!

    ОтговорИзтриване
  4. Направих я и много ни хареса. Благодаря ти за прекрасната рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Тортата е страхотна, невероятно вкусна. Много ни хареса на всички и със сигурност ще бъде приготвена отново.
    П.п. Определено крема от пълнежа не става за драперийте, пробвах и се разтекоха. За другият път ще търся по подходящ крем
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за положителните отзиви, Теди! И аз за това опасявах. Може да опиташ някакъв друг вид глазура на базата на крема сирене, с повече масло, за да може да стегне след охлаждане и да може да стоят по-стабилни :) Поздрави от сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...