понеделник, 25 май 2015 г.

Сладко от рози / Rose Petal Jam Recipe


Едва ли можете да отместите лесно поглед от прекрасните цъфнали розови храсти около нас. Поне в моя град не са малко, а доближа ли се по-близо, веднага ме обгръща нежното им ухание, което се носи деликатно из въздуха на започващото лято.


Именно по това време започват и празниците на розите и затова не е чудно, че точно преди години приковах погледите ви с тази много различна, но запомняща се с уникален вкус и визия торта със захаросани розови листенца ( рецепта тук) .


Докато тогава ви обяснявах как точно да направите украсата, с която можете да накарате и най-големия циник да изпадне в романтичен делириум. Тъй като тортата бе със сладко от рози между блатовете и ваниловия крем, още тогава се зарекох, че ще си приготвя  и аз домашно.
Сладкото не е само полезно, но да не повярвате.. е и сладко


Доверих се на рецептата на Мария, тъй като е много лесна и подробно написана. Аз се постарах да направя много постъпкови снимки за тези от вас, които искат да намажат (буквално) нещо сладичко скоро! 


Рецептата всъщност е доста лесна и единственото нещо, което би могло да ви накара да си мислите, че е по-трудоемка е подробното й обяснение, което пък според мен никога не е излишно. Но ето и списъкът с необходимите продукти.
Необходимо ни е:
4 ч.ч. розови листенца
4 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч вода
1/2 ч.ч. розова вода
1/2 ч.ч. прясно изцеден лимонов сок / 1 ч.л. лимонтозу


За сладкото е хубаво да берем розите сутрин и да започнем приготвянето почти веднага, за да не увехнат листенцата. За самото сладко е хубаво да използваме сухи листа на роза, но тъй като трябва да са чисти, е добре да ги измием малко преди това, за да може да изсъхнат.


Аз ги измих в гевгир под течаща вода, като внимавах да не се наранят от силната струя. След това ги наредих върху кърпа за да се изсушат.








След като изсъхнат, започвам да ги прочиствам, като премахвам по-жълтеникавата основа на листото, която е  към дръжките. Махаме най-малките листенца в средата, както и ако има увехнали или наранени.


Хубаво е да използваме само силно наситената и цветна част на листата, като след почистване да изглежда така:


Мария съветва да се използват само розови или червени рози, но аз имах една много ухайна жълта, която добавих. Не бих казала, че се отрази в крайния резултат. 
Сухите розови листенца смесваме със захарта и започваме да мачкаме с ръце. По-този начин розите ще пуснат от аромата си, а захарта ще се напои със сока им.


Прибавяме двата вида води и слагаме сладкото да заври на котлона. Ако ползваме лимонов сок, трябва да го добавим някъде към средата на варенето. След завирането на сладкото варим още около 10 минути, след което махаме от котлона и покриваме с кърпа. Оставяме да почине една нощ.


На следващия ден варим сладкото още 10 минути, като ще започне да изглежда ето така. Ако използвате лимонтозу, прибавете го една-две минути преди махане от огъня.


За дълготрайно консервиране затоплям малките бурканчета във фурната и пълня топлото сладко в тях. Затварям капачките и ги обръщам с главата надолу, като ги завивам в одеало. 


Сега  имам бурканчета със сладко, за да мога да направя поне още веднъж тортата от рози, за която майка ми все ме навива. (Направо си ме тормози.) Но дори и намазано върху филия, това сладко ще ви накара да се отпуснете след натоварен ден. Сладкото освен противомикробно и противовъзпалително действие, има и слабително такова, така че е подходящо за по-спечените типове сред нас! :)

Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!


10 коментара:

  1. Покрай това изкусително розово сладко се върнах в бригадирските си спомени...;)
    Идеално ти се е получило!

    ОтговорИзтриване
  2. Люска, да ти имам цветните фантазии, момиче! Много те прегръщам. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И от мен прегръдка, Гери! Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  3. Ще правя и аз такова сладко. Чакам розата да цъфне. От дете не съм яла сладко от рози и нямам търпение вече.
    Чудесно изглежда твоето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Ах ти сладкодумнице :) колко рози, каква красота ... сладкото ти прозрачно като сълза :)
    Майсторска работа!

    ОтговорИзтриване
  5. Днес направих сладко от роза Дамасцена по тази рецепта, но цветът му е жълт! Какъв цвят придобива сладкото, тъй като на показаните снимки цветът е доста розов?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, сладкото си имаше свят като на снимките, може да се каже, че насветлява след време, но при мен отне доста време. Може би си зависи от сорта на розите :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...