четвъртък, 30 март 2017 г.

Тайната на козунака: нова изпитана рецепта с гарантиран успех / The secrets of the Easter bread : New fool-proof recipe


Пости по време на пости - може, но диета? Моля, да не изпадаме във фантазии!  Всеки път, когато прочета или ми каже някой, че възнамерява да спазва някакви режими по време на подготовката и самите Великденски празници, ме напушва смях, който много наподобява на този на Брад Пит от известната сцена в "Бандата на Оушън" :) 

video

Ето защо, жестоко препоръчвам амбициите за подобни действия да бъдат прибрани в някой по-висок шкаф и да се извадят едва след Великден, когато и времето ще бъде (надявам се) по-топличко, а не като сега - един ден лято, три дена зима, четири дена Чукотка! 


Ето защо, следвайки тази философия, реших, че е време за първите проби на нови рецепти за козунаци. Макар в блога вече да имаме няколко доста добри ( виж тук) , стигнах до заключението, че всяка година ще изпробвам някоя нова. Дори да открия перфектната рецепта, съм убедена, че на следващата година ще ми се иска да изпробвам нещо ново. Пусто любопитство и лакомия ;) 
Не съжалявам, че го направих и този път обаче. Попаднах на тази рецепта на Мариана Манчева в една от групите във фейсбук и веднага реших, че ще се пробва. Тъй като нейната рецепта е за хлебопекарна, реших да я адаптирам за миксер, като почти не съм променяла нищо в продуктите. Браво, Марианка, и благодаря, че я сподели с нас. Получи се наистина чудесен козунак и определено поставя добро начало на рецептите тази година! 


Тя я е описала много добре, но аз ще ви я покажа и стъпка по стъпка в снимки, което се надявам да ви улесни още повече. Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


А ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 кг пресято брашно
6 бр. яйца
300 г захар
300 мл прясно мляко
180 мл мазнина (смес масло и олио)
1 (42 г)  кубче жива мая (или 11 г суха)
кората на 2 лимона
1 с.л. уиски
1 пак. захар с аромат на ром
шоколадови капки за плънка
ядки за украса (орехи и бадеми)
жълтък за намазване

Всички продукти е добре да бъдат на стайна температура и леко затоплени. Започвам като разтварям живата мая в половината от леко затопленото мляко, в което съм сложила една супена лъжичка захар и оставям да шупне на топло. 
През това време в миксера разбивам яйцата със захарта на крем. Прибавям ароматите - уискито, захарта с ром и 

                

рендосаните кори от лимон.


След това прибавям около половината брашно, шупнатата мая и остатъка от млякото и разбивам още малко, докато сместа стане като кексово тесто. Сменям накрайника за разбъркване на миксера с такъв за тесто.

               

Започвам да прибавям от останалото брашно. Прибавих по малко и от мазнината, като след това прехвърлих мекото тесто на плота, който е добре намаслен с олио и го размесвах, докато интегрирах в него и останалата мазнина. 


Готовото тесто е много меко и ако не сте с намаслени ръце - лепнещо, но е добре да го оставите така. Мариана го прехвърля в машина за хляб на функция месене, но аз го сложих в миксера  и го пусках за по-дълго време на средна степен за месене.
След това го прехвърлих в добре намаслена тава, покрих със стреч фолио, намазано отвътре с олио, а после и цялата тава в торба и го пъхнах във фурната за около час, на 50 градуса.
За това време трябва да удвои обема си ето така:

                        

Готовото тесто изглежда супер пухкаво и на мехурчета. Направо душичка, а как ухае....


Разделям го на две неравни части - по-голяма и по-малка. От по-малката направих един по-малък козунак, който ще ви покажа тези дни. По-голяма част разделих на четири фитила с такива дебелини. 


Леко притиснах и поръсих с шоколадови капки, като още от снимките може да видите колко много конци има в тестото. Усуквам фитилите около себе си, а след това и два по два.


Едната двойка завивам на охлювче в средата, а другата около тях, образувайки тази форма. Размерът на тавичката ми е 24 см диаметър, като е добре намазана с олио. 


Оставям козунака да втаса още малко - около 20 минути, а след това намазвам с разбито яйце и поръсвам със захар и ядки. 
Пека на 150 градуса за около 40 минути, тъй като е по-голям.


За да остане мека кората след изпичане, поставям купичка с вода на дъното на фурната по време на печене и покривам козунака с лист фолио, веднага щом достигне желания от нас загар :)

Не мога да ви опиша нито уханието, нито вкуса от леко разтапящите се шоколадови капки, пухкавата текстура на козунака, нито конците.
За съжаление повечето снимки с по-големи конци не са фокусирани и само тази е що-годе добре, в която се загатва колко много от тях има в него.



И така, ако сте решили да правите първите си проби този уикенд, започнете с тази рецепта, пък после пишете! 
И един жокер - утре ще ви представя една невероятно интересна рецепта, която повярвайте ми, не ви се иска да пропуснете ;)
Усмихнати, дебеланчески дни, приятели! 


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

52 коментара:

  1. Както винаги с най-интересна презентация и хубави рецепти. Благодаря за хубавия козунак, който ще сготвя уикенда. Продължавай все в този дух Люси, ние те следваме неотлъчно. Успех на номинациите на Благоволител.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, Снежи! С ваша помощ успеха е гарантиран! Усмивки и поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Люси,
    чудесен е козунака.Все още не съм решила коя точно рацепта да пробвам тази година.Те са толкова много.Но има още време.Времето ще ми подскаже какво точно да приготвя и като меню за Великден.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лени, и аз още не съм решила и като всяка година празника за мен е по-скоро самата подготовка. Тогава се наяждам с повечето великденска храна, та до празника вече ми е втръснала :) Добре, че има много празници! Усмивки, мила!

      Изтриване
    2. Тази рецепта я ползвам от години. Много е сполучлива.Цвета

      Изтриване
  3. Ооо... Люси,чудесен козунак!И аз съм на такава вълна.Вчера се борих с една нова рецепта и пак продължавам да търся идеалния козунак.Абе, нещо ме човърка,че може да има и по-добра рецепта.Еми,ще се прави,няма как.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно същата съм...добре, че има още много за изпробване :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Аз използвам почти същата рецепта от.много години но с масло 250 гр. Много сполучлива рецепта.Правя го с плънка от карамелизирана захар пр.мляко и орехи!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен.
      Ще опитам и твоята рецепта :)

      Изтриване
  5. Ох 😃 започна се 😉
    Ама какво си сътворила само Люсинка 😘 то не е козунак … то е чудо 😃
    Какъв вид има само! И снимките ти … вълшебни и подканящи 😘
    И не ми говори за диети, показвайки подобно нещо!
    Отивам да гласувам за теб, че едва сега разбирам за номинациите на Блоговодител 😃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Започна се и още как, Дани! :) надявам се да имаш голям апетит, че скоро няма спиране с изкушенията! Поздрави на теб най-сърдечни, мила!

      Изтриване
  6. Люси,прекрасна рецепта!Благодаря,веднага отивам и да гласувам :) Но имам въпрос, нямам мощен миксер, нямам и машина за хляб,дали ще стане с месене на ръка или нямам шанс?

    Поздрави,
    Плами

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Плами! няма причина да не стане и с месене на ръйка, просто ще трябва да му отделиш малко повече време.
      Благодаря и за гласа от все сърце!

      Изтриване
  7. Много ми хареса и от всички публикувани рецепти в интернет, запазвам само Вашата и по нея ще направя козунак тази година.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Тони! Надявам се да не разочаровам :) Усмивки и поздрави!

      Изтриване
  8. О, започваш с изкушенията, Люси,
    страхотен козунак - рецепта, изпълнение и представяне ...
    Вече се изчерпвам от суперлативи към теб, талантливо момиче!
    Голяма прегръдка, още творческо вдъхновение и успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, че се отби, Дианка!
      Силна прегръдка и за теб!

      Изтриване
  9. Бихте ли пробвали да направите козунак с квас. Става невероятен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Валя! Не съм опитвала такъв досега, но ако имам възможност, ще напарвя :)
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Люси,направих козунака без много,много да му се старая.Чуден,много мекичък,много вкусен и свърши веднага.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тодорка, много се радвам, че се е получил добре и при вас!
      Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Люси,днес направих първият си козунак в живота по твоята рецепта. Стана страхотен,мек и на конци. Благодаря за страхотната рецепта 😄

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да знаеш колко много се радвам, че съм те провокирала да опиташ да напарвиш сама козунак, Стефче. И аз толкова време му се чудех, но няма нищо страшно. Благодаря за оставените отзиви!

      Изтриване
  12. Ето заради такива рецепти не мога да започна диета (шегувам се). Рецептите Ви са страхотни! Тази година за първи път опитвам да правя козунаци. Получиха се и в хлебопекарната и месени на ръка. Понеже не ме бива много в месенето, смятам да замеся тестото за вашата рецепта в хлебопекарна, което маалко ще ограничи желанието на малката ми едногодишна помощница да го разнесе из цялата къща.Благодаря за рецептата! Сигурна съм, че ще стане страхотен козунак№

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен :) Ще се радвам да се получи чуден козунак, както на останалите, които го опитахме! Благодаря за милия коментар :) Най-съречни поздрави!

      Изтриване
  13. Интересно ми е, шоколадовите капки втвърдяват ли се много след като козунака изстине?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те не се разтопяват толквоа при печенето, но не са и твърди сами по-себе си, така, че са идеални за печива. Поздрави!

      Изтриване
  14. Айде и ще забъркам този козИнак тая година :) но може би ще направя няколко мали :) ,че сме по гостита :)
    единствено ще променя мазнината :) винаги ползвам свинска мас :) ,ако с олио и масло е душичка със свинска мас става ...ммммм
    Поздрави и весели Великденски празници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Весели празници и сладко похапване!

      Изтриване
  15. Направих го! За пръв правя козунак и благодарение на тази рецепта стана божествен!

    ОтговорИзтриване
  16. Нямам миксер в момента,дали ще е проблем ако не използвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, няма проблем, малко повече месене, ще му трябва само :)

      Изтриване
  17. Привет! Страхотна рецепта, много благодаря за споделеното. Сега остава да реша и дилемата дали да направя този или козунак по тази рецепта - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/04/sour-cream-easter-bread-with-chocolate.html. :))

    Имам един въпрос обаче, какво брашно е добре да се ползва? Аз бих искала да пробвам с пълнозърнесто от лимец, но не съм сигурна за резултата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нела! Няма да стане козунак на конци с такъв вид брашно, но на аромат и визия може и да се опиташ да го докараш. Ако конците не са ти толкова важни, напарви си този сладък хляб, но не използввай само от пълнозъретсото, сложи и бяло брашно. Поздрави :)

      Изтриване
    2. Благодаря ти! Ще взема пшенично, надявам се да се получи :) Поздрави!

      Изтриване
  18. Здравейте! Козунака на тези температура със вентилатор на фурната ли си пече или без?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С вентилатор :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря! 😊

      Изтриване
    3. Весел празник! Много здраве и късмет на всички от сърце!

      Изтриване
  19. Привет Люси,благодаря за прекрасната рецепта.Тестото става великолепно,много ароматно и с много конци.Това е една наистина много точна и сполучлива рецепта за вкусен козунак.Още веднъж Благодаря Люси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала рецептата. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  20. Люси, здравей!

    Чудесно предложение отново! От миналата година си бях наумила тази да приготвя козунак с шоколад. Благодаря за рецептата! :) Вече запретнах ръкави и ухае прекрасно.Искам да попитам - как да направя мазнината? :)

    Весел празник!

    Ирена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ирена!Аз разтопих маслото в микровълновата и прибавих към него олио. Съотношението на двете мазнини ми беше около 70:30, в ползва на маслото :) Поздрави!

      Изтриване
  21. Здравей, Люси! Дано имаш време да ми отговориш на бързо, точно днес! Бързо въпросче: може ли да заместя уискито с ром например? :) Посре ще споделя резултата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може :) няма проблем! Поздрави!

      Изтриване
    2. Здрасти, Люси! Със известно закъснение но все пак както обещах, споделям резултата. А той е ФАНТАСТИЧЕН!Дори и майка ми, която е голям критик, остана във възторг от резултата! Щекажа на всички които се колебаят: захващайте се смело! Няма начин да не се получи! Точните съставки в точните пропорции! АРОМАТ!СЛАДОСТ! И най-вече на КОНЦИ! Е тук имам заслуга и аз-постарах се много с месенето изцяло на ръка, без миксери и роботи или хлебопекарни! :) Ти си моят ментор! Бих споделила и снимка ако знаех как...

      Изтриване
    3. Много, ама много се радвам :) Снимка може да ми пратиш най-лесно като съобщение на страничката на блога във фейсбук! Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  22. Направих по вашата рецепта, но не се опека за 40мин на 150С дори и на вентилатор. Пеках го за час и половина и увеличух на 160С, защото все беше вътре суров. Стана накрая с конци, но прегоря много от вън, въпреки, че го покрих с хартия. Нямам идея защо не искаше вътре да се опича.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Покривай по-добре с фолио, то отблъсква лъчите, и е по-добре за покритие при печене от хартията. Всяка фурна е различна, така че десет градуса или пък 20 минути отгоре не е голям проблем за печенето. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  23. Росица Петрова16 април 2017 г., 13:29

    Уникален козунак! Пробвала съм и други, но този вече ми е фаворит. Благодаря за чудесните рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Роси! Благодаря, че остави отзивите си тук! Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...