понеделник, 10 юни 2013 г.

Лека торта с кайсии / Light Apricot cake




Няма нищо по-решително от любител-кулинар, когато го засърбят ръцете за готвене. Дори и у дома да няма почти никакви подходящи продукти, все ще намери начин да спретне нещо. Такъв бе случаят и с тази торта.


Намираха се разни продукти, но не и необходимите за тези торти, които исках да направя. Нуждата, обаче, да приготвя нещо бе по-силна от мен и накрая се роди ето тази  ефирна и много лесна за приготвяне тортичка. За да не бъде съвсем простичка, реших да упражня най-сетне някои умения по декориране с шприц. Моята прекрасна сестричка ми беше подарила преди време един комплект, в който се намираше точно този накрайник за направата на драперии, и реших, че имам чудесна възможност да се опитам да ги направя.


Не мога да кажа, че съм очарована от резултата си, но може би всеки първи път е така. Като забележка смятам, че използването на сметана определено не дава такава възможност на къдриците да бъдат нежни, защото е твърде пухкава. За друг път ще се спра на крема от пълнежа и за украсата или друг вид на маслена основа, като се надявам да се усъвършенствам :)

В цялата суматоха въобще не снимах самата техника за украсата, за което много съжалявам, но следващия път със сигурност ще се опитам да направя един tutorial. За сега само ще сложа видеото, от което се учих аз.

Но преди да преминем нататък, ето и списъкът с необходимите продукти:

За около блатовете:
6 яйца
1.ч.ч. кисело мляко
10 гр амонячна сода
6 с.л. олио
1 ванилия
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно

За масления крем с крема сирене:
225 гр крема сирене
125 гр масло
370 гр пудра захар (или слагайте на вкус)
1 ванилия
150мл бита сладка сметана

Още за тортата:
сок от компот кайсии / праскови
плодовете на компота

За украсата:
250 гр течна сладка сметана
жълта гел боя



За тортата държах да направя много тънки блатове, затова от сместа използвах само по един черпак за направата на блат. Така във формички с диаметър 20 см станаха общо около 10 много тънки блата. Ако използвате по-големи тавички обаче (около 25-26 см), може би сместа ще ви стигне точно за направата на 5-6 тънки блата. Ако решите да правите моят малък вариант, трябва да уточня, че използвах само 5 от направените блатове. Ако искате да можете да направите само половин доза от сместа или пък да направите голям вариант на тортата, то в такъв случай ще трябва да удвоите дозата на крема.



За направата на блатовете разбийте последователно с миксер: яйцата, захарта, изгасената в киселото мляко сода, постепенно добавеното брашно, олиото и ванилията. Така получената смес разпределете в предварително намазани с мазнина тавички.


Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса. Тъй като блатовете са тънки, имайте на предвид, че стават много бързо и внимавайте да не ги прегорите.

Докато блатовете се пекат, направете крема, разбивайки първо маслото с пудрата захар на гъст и пухкав крем, добавяйки последователно крема сиренето и разбитата сладкарска сметана и ванилията. Опитайте крема и добавете повече сметана, ако искате да е по-лек.



Готовите и охладени блатове сиропирайте хубаво с компота от кайсии. След това намажете хубаво с крема, а отгоре поставете резенчета от нарязаните плодове.


Така процедирате с всички блатове освен последния, който ще измажем с крема, както и страните на тортата.

Оставете в хладилника да стегне за няколко минути, като през това време разбиете сметаната за украсата, добавяйки жълта боя (или друг цвят по желание). Сложете сметаната в поша с подходящия накрайник и украсете тортата. Както вече казах, не успях да снимам процеса по украсяването, тъй като правех такъв вид драперия за пръв път и се бях ошашкала, но слагам линк за видео, където можете да погледнете как точно се оформят.

Тортата е изключително лека и нежна, и успя да изчезне от полезрението ми само за няколко часа. Следващия път със сигурност ще направя двойната доза и се надявам техниката ми с шприца да е е по-добра. А дотогава ви оставям да се изкушите с още няколко снимки :) 






четвъртък, 6 юни 2013 г.

Зелена салата с бри и гриловани домати / Green Salad with Brie and Grilled cherry tomatoes



Продължавам с вълната на предястията, като днес ви представям една много апетитна и засищаща салата. Съчетанието на тънки резенчета сирене "Бри" и ароматните гриловани чери доматки е неустоимо и ще изкуши и най-върлия враг на салатите. Това не е традиционната салата, в която ще намерите само различни видове зеленчук, а малки апетитни порции салата, но точно това я прави уникална. Чудесна е за лятото и особено съчетана с чаша изстудено бяло вино.

Необходимите продукти за една порция:
1/4 голяма маруля
4 бисквити - кракери
50 гр сирене "Бри"
6 бр. чери домати
зехтин
балсамов оцет светъл
сол

Единственият елемент от салата, който има нужда от повече приготовление, е разполовяване и гриловане на доматките.


След това нарежете сиренето и сложете по няколко парченца върху кракерите, а отгоре им - три доматени половинки. Наредете кракерите върху свежа зелена салата и полейте леко със зехтин, светъл балсамов оцет и поръсете с малко сол.


петък, 31 май 2013 г.

Пълнени тиквички с кайма и кашкавал / Stuffed zucchini with ground meat and cheese



Това е една от любимите ми рецепти на мама, която в реда на нещата съм си приватизирала и й се радвам всеки път. Обожавам тиквичките, приготвени по този начин, защото не мога да кажа, че бях толкова голям фен на този зеленчук. Преди години дори не исках да ги поглеждам, но както вече съм казвала, продължавам да се удивявам колко много се променя вкусът на хората през годините. И мога само да се радвам за това, че сега имам възможност да експериментирам и да се наслаждавам на много повече вкусови комбинации, отколкото преди, и смятам, че разнообразното хранене е ключът към здравето, особено когато се включват повече сезонни плодове и зеленчуци.

Но стига толкова увъртане и нека да преминем към рецептата за тези сочни пълнени тиквички с кайма и кашкавал. А ето и какво ви трябва:

 Необходимите продукти:
4 бр. големи тиквички
2 бр. средни глави лук
2 стръка чесън
2 моркова
500 гр кайма
400 гр кашкавал
1/4 връзка магданоз
1/2 връзка  копър
черен пипер
сол

Започваме, като измиваме хубаво тиквичките и ги разполовяваме. Издълбаваме вътрешността им с лъжица, като след това получените "лодчици" бланшираме за няколко минути в подсолена вода. Нареждаме в подходяща тавичка.


През това време нарязваме на ситно лука, чесъна, морковите, пълнежа от тиквичките, магданоза и копъра.

Започваме с приготвянето на плънката, като в тиган с малко мазнина запържваме каймата, а след това и лука. После добавяме чесъна, морковите и пълнежа от тиквичките. Тъй като купих от първите тиквички за сезона, те са доста по-крехки и сочни. Ето защо пускат повече сок и се стопиха значително при печенето - вкусът им обаче е чудесен!
Така в плънката ще има водичка, която трябва да оставим да поизври. Когато плънката се сгъсти достатъчно, овкусяваме със сол и пипер и добавяме нарязаните на ситно магданоз и копър. Може да оставите малко от копъра за допълнително поръсване при сервирането.



Готовата плънка разпределяме в тиквичките, като след това доливаме малко хладка вода в тавичката.


Тиквичките печем първоначално на силна фурна, докато заврят, а след това намаляваме за да къкрят, докато водата поизври и останат само на мазнина. (Тук подчертавам, че е много важно да печем тиквичките на слаба фурна, в противен случай плънката се изпича бързо, но тиквичката остава сурова.) Минути преди да се извадят, се поръсват с нарендания кашкавал и се оставят да се запече.


Готовите тиквички сервираме топли, поръсени с още малко от нарязания копър. 
Добър апетит!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...