Най-сетне дойде време и за тази рецепта, защото сме в сезона на кайсиите. Снимките са от богатия ми архив, който събирах за стартирането на блога. Приготвих тези нежни кошнички с вкусен крем и шоколад преди повече от година за първи път, но от тогава все по-често и по-често ги правя.
На пръв поглед изглежда, че за изработката на тарталети си трябва малко повече врътка, но според мен не е така. Ако разполагате с формичките, няма да ви отнеме повече от час. Няма как да не отбележа, че този вид десерти винаги хващат окото заради своята кокетност и са предпочитани за специални събития. Защо да не превърнем обаче един обикновен ден в специален, като изненадаме близките си с нещо толкова изкусително.
А ето и необходимите продукти:
200 г брашно
3 с.л. пудра захар
100 г масло
1 жълтък
3 с. л. ледена вода
1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
Крем Ванилия:
4 жълтъка
50 гр. захар
30 гр. царевично нишесте
250 мл. прясно мляко
1-2 ванилии
или тази рецепта
Още:
100 гр течен шоколад (по желание)
6-8 бр. кайсии
Започваме с приготвянето на тестото за тарталетите, като в купа пресяваме сухите съставки - брашното,
бакпулвера и пудрата захар.
Към тях добавяме нарязаното
на парченца масло, което е на стайна температура, но не прекалено размекнато. Омесваме за кратко и добавяме жълтъка, ванилията и водата. Продължаваме да месим, оформяйки топка тесто. Увиваме го в опаковъчно фолио и го оставяме в хладилника за около половин час.
След като мине времето, изваждаме необходимите формички за тарталети и точилка. От тестото откъсваме малки топчета, които разточваме и оформяме според формичките. Излишното тесто по краищата изрязваме с нож, а дъното на кората надупчваме с вилица, за да не се надигне при печенето.
Така оформените тарталети печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. При моя първи опит (тук на снимката) бях направила краищата по-тънки, затова и леко ги позапекох.
Докато тарталетите изстиват, се захванете да приготвите крема. Когато ги приготвих преди време, съм използвала първата рецепта, която е с по-малко съставки и идеална, ако искате да приготвите точното количество, а пък ви се намират и останали жълтъци в хладилника. Ако искате, можете и да използвате втората рецепта, която е за традиционния крем "Ванилия", от което ще излезе доста повече крем.
За приготвянето на крема по първата рецепта загрейте млякото на котлона, на умерен огън. През това време разбивайте и жълтъците със захарта до побеляването им. След това добавете и царевичното нишесте и разбъркайте добре.
Когато млякото е пред завиране, го добавете на тънка струйка към жълтъците при непрекъснато бъркане, като внимавате да не се пресекат.
След това връщаме сместа в тенджерата на котлона и при непрекъснато бъркане, сместа трябва да се сгъсти на хубав крем. Махаме от огъня и добавяме ванилията.
Готовият крем изстива най-лесно като се изсипе върху измит с ледена вода
метален поднос и се покрива с прозрачно фолио, за да не се образува коричка. Оставя се да изстине.
Тарталетите сглобяваме, като слагаме една малка лъжичка течен шоколад на дъното, а отгоре слагаме обилно от крема "Ванилия". Накрая завършваме с нарязани кайсии и поръсена пудра захар. Можете да изберете да не слагате от шоколада и да украсите по ваше желание. Изпробвайте въображението си с този прекрасен летен десерт. Добър апетит!