вторник, 2 юли 2013 г.

Тарталети с кайсии /Apricot Fruit Tarts



Най-сетне дойде време и за тази рецепта, защото сме в сезона на кайсиите. Снимките са от богатия ми архив, който събирах за стартирането на блога. Приготвих тези нежни кошнички с вкусен крем и шоколад преди повече от година за първи път, но от тогава все по-често и по-често ги правя. 
На пръв поглед изглежда, че за изработката на тарталети си трябва малко повече врътка, но според мен не е така. Ако разполагате с формичките, няма да ви отнеме повече от час. Няма как да не отбележа, че този вид десерти винаги хващат окото заради своята кокетност и са предпочитани за специални събития. Защо да не превърнем обаче един обикновен ден в специален, като изненадаме близките си с нещо толкова изкусително.

А ето и необходимите продукти:

Продукти за тарталетите:
200 г брашно
3 с.л. пудра захар
100 г масло 
1 жълтък 
3 с. л. ледена вода 
1 ч. л. бакпулвер 
1 ванилия 


Крем Ванилия:

4 жълтъка 
50 гр. захар 
30 гр. царевично нишесте 
250 мл. прясно мляко 
1-2 ванилии
или тази рецепта

Още:
100 гр течен шоколад (по желание)
6-8 бр. кайсии  
   
Започваме с приготвянето на тестото за тарталетите, като в купа пресяваме сухите съставки - брашното, бакпулвера и пудрата захар. 



Към тях добавяме нарязаното на парченца масло, което е на стайна температура, но не прекалено размекнато. Омесваме за кратко и добавяме жълтъка, ванилията и водата. Продължаваме да месим, оформяйки топка тесто. Увиваме го в опаковъчно фолио и го оставяме в хладилника за около половин час.

След като мине времето, изваждаме необходимите формички за тарталети и точилка. От тестото откъсваме малки топчета, които разточваме и оформяме според формичките. Излишното тесто по краищата изрязваме с нож, а дъното на кората надупчваме с вилица, за да не се надигне при печенето.


Така оформените тарталети печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. При моя първи опит (тук на снимката) бях направила краищата по-тънки, затова и леко ги позапекох.



Докато тарталетите изстиват, се захванете да приготвите крема. Когато ги приготвих преди време, съм използвала първата рецепта, която е с по-малко съставки и идеална, ако искате да приготвите точното количество, а пък ви се намират и останали жълтъци в хладилника. Ако искате, можете и да използвате втората рецепта, която е за традиционния крем "Ванилия", от което ще излезе доста повече крем.

За приготвянето на крема по първата рецепта загрейте млякото на котлона, на умерен огън. През това време разбивайте и жълтъците със захарта до побеляването им. След това добавете и царевичното нишесте и разбъркайте добре.  
Когато млякото е пред завиране, го добавете на тънка струйка към жълтъците при непрекъснато бъркане, като внимавате да не се пресекат. 
След това връщаме сместа в тенджерата на котлона и при непрекъснато бъркане, сместа трябва да се сгъсти на хубав крем.  Махаме от огъня и добавяме ванилията. 
Готовият крем изстива най-лесно като се изсипе върху измит с ледена вода метален поднос и се покрива с прозрачно фолио, за да не се образува коричка. Оставя се да изстине.

Тарталетите сглобяваме, като слагаме една малка лъжичка течен шоколад на дъното, а отгоре слагаме обилно от крема "Ванилия". Накрая завършваме с нарязани кайсии и поръсена пудра захар. Можете да изберете да не слагате от шоколада и да украсите по ваше желание. Изпробвайте въображението си с този прекрасен летен десерт. Добър апетит!



Бърз хляб с бакпулвер / Quick bread with Baking powder

 

С най-голяма радост ви съобщавам, че си намерих рецепта за хляб, който мога да приготвя без намесата на моя враг - маята - и съм много щастлива. Не че сме такива врагове, но няколко пъти водих неуспешна битка с една суха мая и оттогава все се изприщвам като знам, че трябва да използвам такава. Разбира се, имам  редица успешни резултати, използвайки най-вече мая на кубчета, но все пак това фиаско от миналото ме преследва.

Досега разчитах предимно на содата за направата на различни видове теста, но много ми харесва и този вариант, тъй като няма как да се получи типичният дъх. Вече втори път приготвям този хляб в седмица и мисля, че ако решите да го изпробвате, няма да съжалявате. Както казаха вкъщи "Нямаше нужда да правиш основно. И това си е достатъчно вкусно :) "

А ето и необходимите продукти:
500 г брашно
10 г бакпулвер
70-80 мл олио
леко топла вода за средно меко тесто - около 150 мл
1 с.л. сол
1 ч.л. захар


В купичка смесих брашното, бакпулвера, солта и захарта и хубаво ги разбърках. След това започнах да прибавям постепенно от олиото и водичката, като месих бавно и внимателно така, че да се получи хубаво незалепващо, но все още меко тесто. Оставих го да почине 20 минути.


През това време извадете грил тиган (или пък плосък с незалепващо покритие) и точилката. Откъснете малко топче от тестото и разточете хлебчето във всички посоки така, че да се получи тънък лист. Метнете го върху тиганчето и печете за по 1-2 минути от двете страни. 

 

Аз обичам да ги мажа леко с четка, топната в масло, веднага след като ги извадя в чинията. Освен това си ги поръсвам и с малко наситнен чесън. 


И ето го и крайният резултат - ароматни и топли плоски хлебчета с бакпулвер!

четвъртък, 27 юни 2013 г.

Рататуй а ла Люси / Ratatouille a la Lussi

 

Всеки човек си има любими миризми, които успяват да го отнесат на някое хубаво място - понякога това са уханието на морска вода, хубав парфюм, пресен хляб и най-вече някоя вкусна гозба. Едно мое любимо ухание е на... зеленчуков магазин. Разказвала съм ви, че като малка гостувах на леля си в Пловдив, но не съм ви казвала, че те имаха доста успешен зеленчуков магазин. Освен че обожавах да ходя на работа с нея и да й помагам, всеки ден се наслаждавах на десетките различни и прекрасни аромати на пресните плодове и зеленчуци.
И така се зароди и невероятната ми любов към отглеждането на собствени зеленчуци, както и разбира се тяхното (почти винаги) успешно приготвяне :) Сега сме именно в такъв сезон и вече се появиха първите пресни тиквички и картофки на село. Когато се прибрах у дома, веднага направих списък какво мога да направя с тях и се спрях на  Рататуй, ама по моя рецепта :)

Едва ли има някой, който, когато чуе за това ястие, не се сеща за сладкото мишле от едноименния анимационен филм, което успя да покори и малки и големи с голямото си сърце и вярата, че "Anyone can cook!" / "Всеки може да готви!"

Вкъщи много не си падат по патладжана, затова реших да не го включвам, а използваната в традиционния рататуй жълта тиквичка така и не намерих, затова я замених с пресни картофи. Може да се каже, че е нещо като измислен рататуй, но съм сигурна, че ще ви хареса и в този вариант.


За целта използвах домашни зеленчуци, така че са по-дребни, но затова пък много по-вкусни.

Вие можете да изберете и по-големи, в зависимост от тавичката или порцията, която искате да приготвите. Аз използвах малка 20 см форма и следните зеленчуци:

Необходимите продукти:
6 малки домата
3 малки картофа
1 малка тиквичка
1 пълна с.л. доматено пюре (използвах домашна апетитка)
1/2 червена чушка
1/2 средна глава лук
4-5 стръка магданоз
2-3 листа босилек (пресен или сух)
сол на вкус
щипка захар
олио

Започвам, като нарязвам на средни кубчета - три малки домата, чушката, лука и магданоза.

 

Затопляме котлона на 2/3 от капацитета му и запържваме в малко олио лука, докато стане прозрачен. Добавяме нарязаните домати и чушката. Слагаме щипка захар и 2 щипки сол. Накрая добавяме доматеното пюре и нарязания магданоз и босилек. Нямах пресен босилек и сложих сушен домашен босилек.

Тази смес изсипваме в намазнена тавичка и разпределяме равномерно по дъното. Започваме да нарязваме на тънки кръгчета тиквичката, картофите и доматите.
Важен детайл е зеленчуците да са горе-долу еднакви на големина, за да могат да се редят по-лесно, а пък и е по-красиво.

 
 Внимавайте и при картофите, тъй като на тях им трябва повече време за готвене. Нарязвайте ги много на тънко, и ако не са от пресните, може да се наложи да ги бланширате леко, за да сте сигурни, че няма да останат сурови.
Започвайте да редите резен картоф, след това домат, след това тиквичка и така докрай.

 

Така подредено, ястието поръсете със сол на вкус и полейте с олио и  вода. Завийте с фолио и печете на силна температура около 200-220 градуса за 30 минути, докато ястието хубаво се задуши и картофите станат готови. Проверявайте ги. След това махнете фолиото и печете, докато течността поизври и зеленчуците се запекат леко по краищата. При мен отне още 10-15 минути.

Извадих от фурната и оставих да изстине леко и да попие от ароматните сокове. Сервираме и украсяваме с пресен  магданоз или босилек.
Едно от най-леките и вкусни ястия, което някога съм опитвала, а основата от домати и лук се топи в устата.

 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...