вторник, 10 септември 2013 г.

Пинджур




Eсента вече е на прага ни, а това ни подсеща, че е време за затваряне на зимнини. Спомням си,  че когато бях малка, този процес траеше със седмици, и почти всички роднини се изсипваха на село и щъкаха бързо напред-назад, приготвящи различни видове компоти, сладка и туршии :)
С развитието на големите магазини тази традиция позамря, тъй като повечето хора си направиха сметката, че цялото отглеждане, бране, миене и въртене около огнището не си струва за няколко бурканчета с лютеница, които можеш да закупиш на промоция под левче.


Вкусът обаче никога не същият и ето защо има неща, които моето семейство приготвя и до днес. Едно от тях е този любим пинджур, тъй като съдържа много чушки. А повечето ми приятели знаят, че аз съм нещо като Чушковото чудовище и ги ям под всякакви форми. Уникалното на този пинджур е, че може да се приготви в студен вариант като салата с чесън олио и магданоз, или пък просто да го намажеш на филия като лютеница. В студените зимни дни обаче, когато няма време за готвене, ако го запържиш с 2-3 яйца, става страхотна пърженица, която е бърза и лесна вечеря :)

Ако и вие сте сред хората, които все още намират време и възможност за приготвянето на зимнина, може би тази рецепта ще стане любима за вас.
Намирам невероятно очарование в old school готвенето на огнище, и нямах търпение да снимам целия процес.

 
Естествено не може без изненади, като например това да завали в най-неподходящия момент. Добре, че всички у дома сме с инженерна мисъл :) и бързо спретнахме един навес. Преди да премина по-нататък, ще ви кажа необходимите продукти:

5 кг червени чушки
7 кг домати
1 ч.ч. оцет
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
4 с.л. сол (непълни)
още : сол, черен пипер, млян кимион на вкус

Първо измиваме и изчистваме чушките. Те заминават веднага на горещата ламарина, където се опичат хубаво.


За да се белят по-добре е хубаво опечените чушки да слагаме в затворен съд, където да се задушат. Досадната част с беленето им поне няма да е толкова трудна :)


Следващите на ламарината са доматите. Те стават доста по-бързо от чушките и целта ни е да запечем кожата така, че лесно да се бели, но да има и лекия печен вкус :)
 

 Готовите зеленчуци нарязваме на кубчета :

 

През това време в подходяща тава смесваме продуктите за саламурата: захар, олио, оцет и сол.  Разбърква се и я преместваме на огъня. След като заври, бързо и едновременно се изсипват нарязаните чушки и домати.
 

Разбърква се хубаво и се оставя да заври.

След като заври, огънят се намалява и се бърка до извиране на течността - дълъг процес, идеален да си опечете някоя царевица :)

 

Крайният резултат е ето такъв: 


Готовия пинджур мажем първо на филия :), а после затваряме и в буркани, които изваряваме. Можете да овкусите пинджура с изброените подправки или да го оставите така, като добавяте подправките, когато решите как ще го готвите.


вторник, 3 септември 2013 г.

Вкусът на лятото: Гаспачо / The Taste of Summer: Gazpacho

  
Не може само таратор да се яде! Трябва да има и гаспачо! : ) Особено, ако у дома се навъртат няколко поомекнали домата, парче сух хляб и някоя друга краставичка. Тази лятна студена супа е идеална за разхлаждане, а става само за броени минути. Рецептата си харесах по телевизията, когато британският сладурко Джейми Оливър я приготви в неговия типичен джаста-праста начин и се влюбих в нея. Аз обаче пак си я направих повече по мой вкус, като сложих повече чушка, и по-малко краставичка, защото ..ами защото обичам много чушки. :) Супичката става първоначално по-гъста, тип крем-супа, но ако я сервирате с няколко ледени кубчета, бързо ще се разводни, без да се налага да я съхранявате в такъв вариант в хладилника. Според мен така е по-добре и се придържам към него.

Ето ги и моите продукти:
5 домата
1 краставичка (по-малка)
2 зелени чушки
1/3 суха франзела (стар хляб)
3 скилидки чесън
сол
зехтин
черен пипер


Започнете приготвянето, като обелите доматите от ципата им. За целта ги поставете за няколко минути в съд с вряла вода.


През това време в по-висок тесен съд, подходящ за пасиране, поставете нарязаната на 2-3 големи парчета чушка, хляб и обелената краставичка. Сложете и обелените домати и чесъна. Накрая добавете зехтин на вкус.


Всичко това пасирайте хубаво и овкусете със сол и черен пипер.


Можете да сервирате гаспачото в чашки за пиене или в дълбоки чинии, както съм направила аз. Задължително полейте супичката с още малко зехтин!


Гаспачото се съчетава идеално, ако в менюто добавите и едно бързо Начос и халба студена бира :)

Опитайте и вие!
 



Начос / Nachos


 
За първи път опитах начос преди години при сестра ми в Амстердам, когато тя го приготви за вечеря. Разбира се за много хора тази рецепта се сервира предимно като снак, но всъщност не е точно така. Приготвя се и в дълбоки съдове с по-голяма плънка, така че е достатъчно за пълноценно хапване. Що се касае за вариациите на ястието, няма да мога да изброя всичките.

Създателят на ястието е Игнасио "Начо" Анайа, като в първоначалният си вариант през 1943 година се е състояло главно от парченца изпържена тортила, затрупана с разтопено сирене чедър и нарязана люта чушка.

Аз пък съм си направила идеалната за мен рецепта, която ще ви споделя сега. Това ястие е подходящо именно сега, лятото-есента, когато имаме много от необходимите продукти - чушки, кромид и царевица.


А ето ги и тях:
250 гр кайма смес
2бр. глави лук (бял, червен)
3бр. чушки капия
4бр. чорбаджийски чушки
1бр. люта чушка
4бр. скилидки чесън
1бр. варена царевица (или същото количество от консерва)
1.ч.ч нарендан кашкавал
1 пакет тортила чипс
сол
черен пипер

 *можете да добавите и чаша варен боб по желание

Започвам, като подготвям продуктите - нарязвам глава бял кромид на кубчета,


нарендвам кашкавала и нарязвам всички чушки на малки кръгчета.


В малко олио запържваме кромида, докато започне да става прозрачен и добавяме каймата. При пърженето се опитваме да я раздробяваме на по-малки и малки парченца.

 

Овкусете с малко сол и черен пипер. Добавете нарязаните чушки и продължавайки да пържите, разбърквайте периодично. Не препържвайте чушките, те трябва да останат все още леко хрупкави и сочни.

 

Изрежете зърната на царевицата и нарежете на едри полумесеци водния кромид. Можете да нарежете половината или целия, зависи от това колко го обичате.

 

Тях заедно със скилидките чесън слагаме последни, колкото съвсем леко да се позапържат и затоплят, но трябва да останат свежи.

 


 Изсипете тортила чипс в чинии на порции или пък в голям разлят съд: 


 Разпределете от сместа от кайма и зеленчуци по равно и поръсете с малко кашкавал.




  Сервирайте ястието топло, така че кашкавалът да е още топъл и разтеглив: 


Подходящо предястие тук е една вкусна супа "Гаспачо", за която също можете да намерите рецепта в блога. А ако сте любители на бирата, сипете си една голяма чаша, защото пикантността на чушките си казва думата :)







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...