понеделник, 23 февруари 2015 г.

Сръбска погача / Serbian Pogacha Bread



НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

Днес започва Великия пост, който ще продължи до Великден. Този пост е най-строг и продължителен - седем седмици, затова и ще се опитам да ви давам по някоя и друга идейка за постни ястия. Самата аз не спазвам поста, но пък обичам постните ястия и ще се опитам да намеря нови и интересни идеи, които да опитаме заедно. 
Днешното ми предложение е за така наречената сръбска погачица, която е наистина много лесна за приготвяне. Доказателство за това е, че дори аз успях да я направя, а никога не пропускам да кажа, че тестените рецепти не са ми силната страна.


И все пак, не мога да не се похваля, че задобрявам и в тази област, най-вече защото съм много доволна от резултата. Ще забележите, че рецептата не е изцяло постна, но се сетих, че можете да я направите такава само с две промени - заменете млякото с  вода и пропуснете яйцето.
Дори в оригиналната рецепта се използва маргарин, вместо масло, което ме наведе на мисълта, че можете да приготвите питката в постен вариант още днес, ако постите, и в непостен вариант - ако не го правите. Ако пък сте от вторите, можете да си я подсладите и по този начин :) 


Самата аз не бях купувала маргарин от години, но пък попаднах на един много добър такъв продукт за готвене, който е под формата на масло - твърдо и подходящо за готвене, без остра миризма. Не бих препоръчала честа употреба на маргарин, но ако ще карате този пост, мисля, че можете да си позволите да го приложите, най-вече в един-два десерта :)
Но няма да се обяснявам повече, ето и самата рецепта, която намерих тук:

Необходими продукти:
400 г брашно (и още за доомесване)
250 мл прясно мляко / вода
100 г маргарин / масло
10 г сусам
10 г суха мая
1 ч.л. захар
1бр яйце (пропуснете за постния вариант)
щипка сол

В купичка слагаме леко затопленото мляко, захарта, маята и 2 с.л. брашно. Разбъркваме добре за да се хомогенизира сместа и оставяме на топло да се надигне.
През това време в подходящ съд пресяваме брашното и добавяме щипка сол. 


Добавяме вече надигналата се мая и яйцето и замесваме. При замесването тестото поема още брашно, но не съм го мерила, просто прибавям, докато усетя, че тестото започва да се оформя по-еластично и нелепнещо.


Разделям тестото на 12 части, оформяйки ги като топчета.


Всяко от тях разточвам леко, като големината му трябва да е такава, че да стига до средата на тавичката, в която ще печем. Аз избрах такава с диаметър 22 см.


Всяко кръгче потапяме в разтопеното масло или маргарин и поставяме в тавата.


Процедираме така докрай, подреждайки тестото под формата на ветрило ето така:


Оставяме тестото на топло да втаса още веднъж за около 30 минути. Преди да печем, поръсваме със сусам.


Печем питката за около 20 минути на 200 градуса.


Много мека и пухкава и страшно ароматна!


А най-хубавата част - няма нужда от рязане и чупене- всяко парченце се измъква с лекота!


Убедете се сами и ...да ви е сладко!

Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


сряда, 18 февруари 2015 г.

Пиле в сладко-кисел сос "Пекин" / Sweet and Sour Chicken "Beijing"


Днес се отбелязва китайската Нова година и макар да съм сигурна, че повечето от вас (да не кажа всички, че кой знае, може някой да ме изненада) не са се заредили с фойерверки, не са ги пуснали от работа, за да могат да участват в танца на дракона, и така нататък, това не означава, че този повод не ми даде идея какво да приготвя за вечеря. 
Хубавото на тази кухня е, че в повечето случаи става доста бързо и е идеално за приготвяне дори след работа! Ако сте от любителите на комбинация сладко-солено, сигурно обичате и сладко-кисело, а Пиле в сладко кисел сос е може би най-консумираната храна в китайските ресторанти в България.


Неотдавна ви споделих една от моите любими рецепти за пиле по китайски, в което имаше много зеленчуци, но вкусът бе по-скоро солено-пикантен ( рецепта вижте тук)
Днес обаче ви предлагам да опитате тази рецепта за пиле в сладко-кисел сос, който нарекох "Пекин", тъй като рецептата е инспирирана от единствения китайски ресторант в града ми. Тяхната рецепта винаги е съдържала само гъби и моркови като зеленчуци, но според мен са достатъчни и се комбинират идеално със соса, и докато гъбките попиват почти изцяло от соса, то морковите винаги остават леко хрупкави и свежи.


И така, действайки предимно по спомен (отдавна не съм ходила там), реших, че няма да е толкова трудно да се справя и сама и се оказах права! А щом аз мога, и вие можете, така че ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1/2 пилешки гърди - пеперуда (може и цяла, ако искате повече месо)
1 белтък
2-3 с.л. царевично нишесте
2-3 моркова
200 г гъби
чесън на вкус

За соса:
200 г кафява/ бяла захар 
200 мл оризов оцет (може и ябълков)
1 ч.л. доматен концентрат
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. сос от стриди
1 1/2 с.л. царевично нишесте, разтворено в малко вода
4-5 скилидки чесън (моя е дребен)

Започваме като нарязваме пилешкото месо на малки парченца и прибавяме белтъка. Поръсваме с нишестето и оставяме така да престои в хладилника поне 30 минути. През това време се заемаме с нарязването на зеленчуците. Морковите нарязваме на ленти по дължина, а след това лентите на средно големи парчета. Гъбите режем също на филийки.


Следващата стъпка е да загреем малко мазнина.


Слагаме да се запържи месото, докато придобие златисто-кафяв цвят. За по-дебела обвивка винаги можете да сложите още малко от нишестето, но това оставям на вас като възможност сами да прецените :)


Готовото месо изваждаме в чиния и отново слагаме малко мазнина в тигана, където този път ще запържим нарязан малко чесън (1-2 скилидки) и останалите зеленчуци.


Можете да осолите зеленчуците, но аз ви препоръчвам да не прекалявате, тъй като те ще се овкусят достатъчно от соса.


Изваждаме и зеленчуците, като този път в тигана слагаме продуктите за соса. Аз избрах кафява захар, но вие можете да използвате и бяла.


Използвах и оризов оцет, но само защото имах останал, правих го след това и с ябълков, нямаше кой знае каква разлика, така че спокойно можете да го замените. Можете да замените и доматения концентрат с кетчуп. Сложете всички съставки (без нишестето) в тигана и върнете на огъня, където да загреете соса. Когато заври прибавете и разтвореното нишесте и разбъркайте, сосът ще се сгъсти. Коригирайте вкусово - с повече подправки, сложете сол, ако е необходимо - според мен двата соса дават достатъчно, но все пак всеки трябва да го приготви според вкуса си. Винаги опитвайте храната си по време на готвене!



Накрая прибавете месото и зеленчуците и разбъркайте хубаво. Аз гарнирам с още малко нарязан пресен чесън, но точно така го приготвят и в нашия ресторант, така че като голяма "прекопирвачка" реших да не пропусна и аз!



Дали трябва да ви казвам, че трябва да го сервирате още топло :)


Ароматът, който се носи от ястието е толкова съблазнителен, че едвам се сдържах да направя снимките преди да го нападна!


Не, че не подкрепям бизнеса в България, но май в скоро време не ми се очертава да ида в китайския ресторант - ястието се получи повече от прекрасно!


НОВО: Последвайте ме в инстаграм

Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунтhttps://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

понеделник, 16 февруари 2015 г.

Обичаните от всички - Скалички / Chocolate Rocks Dessert


Въпреки, че празникът на влюбените е зад гърба ни, явно романтичното настроение в мен се е загнездило доста надълбоко, а прокрадващото се почти пролетно слънце само ме насърчава да мисля за тези прекрасни, предстоящи, слънчеви дни, изпълнени с ароматите на  лалета, зюмбюли и нарциси.

Да, знам, донякъде е още рано, но аз вече си представям как карам колелото по алеята, а дръвчетата около мен са изпъстрени в прекрасни цветове. После посядам на пейка в парка, затварям очи и оставям слънцето да огрее лицето ми, попивайки всяка топлинка и светлинка с кожата си. ( "Да, ще нося слънцезащитен крем, сис!" Сестра ми е много сериозна по въпросите на сбръчкването и не ми позволява да излизам навън без да съм си наплякала поне един слой, за да не се застаря преждевременно. То, аз и казвам, че не слънцето ще ме застари, а 240-те нюанса на крадливо в парламента, но това е тема на друг разговор)

Връщаме се към романтичния момент, в който се чуват птичките да пеят и две баби на съседната пейка да обсъждат какъв съспенс е имало в последната серия на следения от тях сериал. 
Ох, как имам нужда вече от малко зеленина, от малко повече цвят, от повече топлина. Тази ми жажда за пролет е толкова силна, че все по-често се усеща и в храната, която приготвям, и начина, по който имам желание да я поднеса. 
Доказателство за това е и днешното ми предложение - класическите, обичани от всички - Скалички. По-често те са поднасяни поръсени с кокос, като заснежени планински върхове ето така :



И все пак запазих част от тях натурални, само с шоколад, огледален и лъскав, отразяващ цветовете на украсата от свежи розови листенца :)



Истината е, че рецепта за скалички сигурно има във всеки български дом, и то в различен вариант, тъй като този десерт винаги можете да приготвите от останал блат, бисквити, да сложите остатъка от бурканче сладко и така нататък. Основните продукти за класически вкус обаче са само тези и аз бързам да ви ги кажа:

Необходими продукти:
250 г бисквити
100 г смлени ядки (най-добре орехи, лешници  или бадеми)
125 г масло
100 г шоколад (може да се замени с какао)
няколко лъжички топло мляко / сметана
аромати: ванилия/ ром
пудра захар на вкус

За глазурата:
100 г шоколад
100 мл сметана

За тестото смесваме смлените / счукани бисквити, ядки, мекото масло и разтопения шоколад. Можете да сложите и течен шоколад като Нутела, той също се втвърдява в хладилника. Добавете захар на вкус и аромати като ванилия или някакъв алкохол - ром, бренди и др.


Образуваме хубаво, меко, но не лепнещо тесто, от което много бързо и лесно оформяме скаличките на ръка. Нареждаме в поднос и пъхаме в хладилника да се стегнат за около половин час.


Готовите скалички заливаме с шоколадов ганаш, приготвен от сметаната и шоколад. За целта загряваме на котлона сметаната до степен преди да тръгне да кипи. Махаме от огъня и прибавяме нарязания на ситно шоколад, като започваме да разбъркваме съставките, докато получим хубава хомогенна шоколадова смес.


Заливаме с нея скаличките, като гледаме да не я пестим :) 


По желание поръсваме с кокосови стърготини! 


За най-добър резултат направете си и от двата вида - няма да съжалявате! Аз ви пожелавам една много усмихната и по-слънчева седмица!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...