понеделник, 23 март 2015 г.

Палачинкова торта "Бостън" / Boston Cream Crepe Cake


Палачинките са съботно-неделна закуска на много места по света. България също не е изключение, тъй като в много домове именно в тези дни от седмиците се разнася ароматът на току-що изпеченото сладко тесто. Някои глезанковци (мога да назова един, който започва с "М" и завършва на "итко") даже се събуждат от това ухание, гарнирано с чаша хубаво горещо кафе.

Кафето у дома вече наистина е такова,  тъй като получих наградата си от конкурса на Блоговодител и FoodPanda - кафе-машина ДеЛонги! 

Искам още веднъж да им благодаря за този толкова нужен за мен подарък и за това, че ме удостоиха с първо място, макар и всички участници да бяха наистина страхотни! 

И така, ухилена да ушите и оцъклена от прекалената доза кофеин (но трябваше да опитам всички видове кафе, които мога да си направя), реших, че имам енергията ( "да не повярваш") да направя няколко дози палачинки още рано в събота сутрин.


И както става, една палачинка води до друга, а скоро и до палачинкова торта. Имах няколко останали жълтъци в хладилника (скоро някой ме пита за рецепта с останали жълтъци, ей на, една такава:) ) и забърках и един хубав домашен крем.  Пльос един ганаш отгоре и се ражда торта, носеща име, което може да ви заблуди, че е сложна, но всъщност е "проста като талпа", както се казва :)


Името й идва от известния Бостънски пай, тъй като се използва същият крем. Само че традиционните пухкави блатове тук са заменени от палачинки. Това е една наистина много нежна и лека торта, която ще ви кара да жадувате за всяка следваща хапка повече и повече.


В интернет можете да намерите много и  различни варианти на десерта, но аз ви предлагам моя, който сглобих почти на шега. За да съм сигурна, че тортата ще е стабилна с толкова голямо количество крем, използвах половин пакетче желатин, но след опитването й мисля, че няма да има проблем да се пропусне. Кремът си стяга достатъчно и без него, така че, стига да използвате остър нож за разрязването на тортата, отново ще получите красиви парчета.


Но стига философстване, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
13-14 бр палачинки
5 жълтъка
500 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
100 г шоколад
8 с.л. захар (може и повече)
6 с.л. брашно
1 с.л. масло
1/2 пак. желатин *
2 бр ванилия

* по желание

Започваме с направата на палачинките, защото, както знаете, ще отнеме известно време. Смятам, че почти всеки дом има своя любима рецепта за палачинки - чувствайте се удобно да използвате именно нея. За всеки случай съм сложила линк към една от най-лесните рецепти, които ползвам (само с три продукта - яйца, брашно и мляко), но пропуснете какаото, което е описано в продуктите. То е само, ако решите да направите тортата с какаови палачинки :)


Докато правите палачинките, можете да направите крема на съседния котлон. За целта в купа разбиваме яйцата със захарта и брашното, като добавим малко от студеното мляко, така че да се получи течност с консистенцията на боза (може и по-рядко).

                 

На котлона сложете подходящ съд, в който да изсипете останалото мляко и 100 мл от течната сметана. Добавете и ванилията. Оставете млякото да заври. Прибавете на тънка струйка от яйчената смес към млякото, при непрекъснато и енергично бъркане с телена бъркалка. Оставете крема да поври, като разбърквате, той ще се сгъсти. Ако е необходимо, намалете силата на огъня, внимавайте да не загори! (Ако решите да използвате желатин, дръпнете крема от огъня, докато е още горещ, и прибавете предварително накиснатия в малко вода и вече набъбнал желатин. Разбърквайте отново в крема, докато се разтвори напълно.) Добавете към горещия крем и 1 с.л. масло, разбъркайте, докато се поеме, и оставете настрани леко да се охлади.


Често ме питат как успявам да направя палачинковите торти така равни, а не свлечени по краищата. Тайната е рингът за торти. С негова помощ успявам да разпределя крема равномерно и палачинките ни заемат подходящата форма. И тук той отново влиза в действие :)


Сглобяването на тортата е лесно - палачинка, крем, палачинка, крем и така до края. Не прекалявайте с крема, пластът трябва да е тънък, както виждате на снимката. По този начин си гарантираме, че той ще стегне и няма да се разтича при разрязване. След като сме я сглобили, сложете тортата за няколко часа (най-добре една нощ) в хладилника.



На следващия ден пригответе ганаша от останалите 100 мл течна сметана и шоколада, като той може да бъде черен или млечен, според вашия вкус.


Залейте тортата с течния ганаш, докато е още студена, току-що извадена от хладилника, и той ще стегне бързо :)


Скоро след това ще можете да се насладите на една наистина нежна, богата на ванилов вкус, но все пак "погалена" от шоколад торта!


И така, хапвайки и снимайки, а скоро и само хапвайки, и аз подсладих почивните си дни!














И понеже тортата е лекичка, започна да изчезва със същата лекота, но се спрях, тъй като получих закана от приятели да им оставя :)




петък, 20 март 2015 г.

Пухкави хлебчета с плодов пълнеж / Sweet bread buns with apple filling


Пролет-шмолет! Много несериозно поведение от страна на този сезон! Чакам я като топъл хляб (както се вижда от снимките :)), а тя ми пристига стиснала зъби, с драматично встъпление от слънчево затъмнение и прогнози за сняг до коленете. Ама бива ли такова нещо - не вижда ли че вече ни писна да плащаме високите сметки за ток и да се загащваме до ушите. Алоооу, малко съпричастност тука! 

В знак на добра воля ще взема да й се подмажа с една тематична рецепта за пухкави розетки с плодов пълнеж, които идеално я представят, защото когато ги погледна, виждам - снежна пролет! 


Другото, което виждам е поредното доказателство, че тестените продукти вече не са ми слабост. С радост заявявам, че вече не ме е страх от маята и почти винаги имам под ръка (или в хладилника по-точно). Готвенето на тестени рецепти наистина ми става все по-интересно. И как няма. Вижте какво разнообразие от възможности за оформянето на тестото. Пък и трябва да тренирам. Скоро настъпва и астрономическото козуначено време и тази година може би ще се пробвам да забъркам козунаците съвсем сама - без помощ от мама, баба и пожарната.


Влюбих се в тази рецепта. Не само е много лесна, но и видът на хлебчетата е толкова грабващ! Бих ги сервирала и на сватба, защото от тях струи елегантност и романтика. И може би ще го направя, защото съвсем наскоро две мои любими същества - сестра ми Мими и приятелката ни Ваня обявиха, че ще има сватби в "кралския двор" и аз не мога да бъда по-щастлива! Съвсем скоро за тях съм предвидила да направя едно виртуално моминско парти с тематично меню, което смятам, че много от вас ще харесат и ще се забавляват с нас. Каня ви от сега и всеки да си носи чаша :) 


Актуализация 2018-та година: И така, няма да отлагам повече, преминавам към самата рецепта, но преди това отново ще ви помоля да ме подкрепите с гласа си в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря на всеки, който ще го направи!                            

А ето вече и списъка с необходимите продукти:

За тестото:
2 ч .ч. брашно
15 г прясна мая (аз сложих 1/2 кубче)
50 мл течна сметана
30 г масло
2 с.л. зехтин
150 мл прясно мляко
3 с.л. захар
1 яйце
1 ванилия
щипка сол

За плънката:
2-3 бр ябълки
1/2 ч.ч. орехи
канела и захар на вкус

Още: 
пудра захар за поръсване

Започваме като в купичка слагаме 100 мл затоплено мляко, с 2 с.л. от захарта, 2 с.л. от брашното и маята. Разбъркваме хубаво с ръка, докато маята се разтвори и се образува кашичка. Оставяме на топло да шупне.
През това време в друга купа разбивам яйцето, постепенно прибавяйки и останалите продукти от захарта, млякото, разтопеното масло и сметаната.


В трета купа / тавичка пресяваме брашното и слагаме останалите сухи продукти - сол и ванилия.


Изсипваме яйчената смес и шупналата мая и започваме да месим. Добавяме и зехтина.


За тестото ни е необходимо още малко брашно за доомесване на меко, но нелепнещо тесто. Прехвърляме в съвсем леко намаслен съд и оставяме на топло за да се надигне. Ще отнеме около 40 минути до 1 час.


Плънката може да бъде по желание, като аз използвах от останалите от зимата ябълки. Вие можете да изберете други плодове, но за ябълките не пропускайте да добавите начукани орехи, малко захар и канела. В зависимост от ябълките, техния сорт и вашите предпочитания, можете да загреете ябълките със захарта на котлона за кратко. Така ще получите по-мек пълнеж, с консистенция на сладко. Аз се спрях на сурова плънка, тъй като ябълките вече бяха поомекнали :)


И така, оставете нарязания плод заедно със захарта и останалите продукти да поемат от ароматите и да пуснат своя сок, а ние се заемаме с тестото.


Готовото тесто прехвърляме върху лека набрашнена повърхност.


Разделяме тестото на три части.


Всяка от тях разточваме на кръг, който разрязваме на четири равни части ето така:


На всяко от образувалите се триъгълничета правим три разреза по дължина на страните ето така:


Слагаме част от плънката


и завиваме първо от едната страна, а после и от другата.


Така получените хлебчета редим в тавичка и оставяме да се надигнат за около 20 минути. След това печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за още 20 минути или до готовност.


Ще ги познаете по невероятния златист цвят отвън, но ще бъдат още меки отвътре :) 


Още топли ги поръсете с пудра захар.


Подсладете предстоящите почивни дни с тези невероятни, уханни хлебчета и прекарайте един апетитен следобед в тяхна компания. Гарнирайте с чаша любима напитка и приятно четиво :)
Добър апетит, скъпи приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



вторник, 17 март 2015 г.

Руски сладкиш "Лисичи хралупи" / Russian Dessert "Fox Holes"


Такива вкусотии наготвих напоследък, а пък време да ги напиша и да споделя рецептите с вас - никакво. Едва ли ще съм първата, която ще открие, че воденето на блог въобще не е шега работа, но все пак - уж денят става по-дълъг, ама явно с наближаването на пролетта се засилва и пролетната ми умора, известна още като хроничен мързел. Ще се стегна обаче - обещавам! Нямам избор, тъй като тези вкусотии трябва да видят бял свят. Все пак ще дойде време и за великденската фиеста, като и този път ще се опитам да намеря нещо малко по-различно от класическите рецепти, но все така носещи пъстрия и вкусен дух на празника!



Ето днес например ви представям един десерт, който не бях правила преди, но обикнах веднага. Носи интересното име "Лисичи хралупи" - име сякаш излязло от руска приказка. Предполагам, че произлиза от вида на десерта в разрез, който трябва да изглежда така. При мен хралупките станаха малко сплескани :), но не разполагах с тавичка с исканите размери (12 х 22 см ) и се наложи да го направя в по-голяма.


Досега съм опитвала и други подобни десерти, главно с направата на кокосови топчета, но тук те са от извара, което ги прави много по-нежни като текстура, дори след печене. Наистина много интересен десерт, който реших, че ще е идеален и за Великден, тъй като в разрез ще напомни и на бели яйца :) 
Актуално 2019-та година:
Ако вече съм ви привлякла вниманието, ето и самата рецепта, но преди това ще ви помоля да отделите няколко минути да гласувате за мен в наградите на Блоговодител, където съм номинирана през 2019-та година в следните категории
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Това е и най-важното събитие за мен за годината и вярвам, че ако съм ви била полезна и приятна през годината, ще го направите за мен :) 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи! 

Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
100 г захар
150 г черен шоколад
150 г краве масло
160 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер

За изварената смес:
250 г извара
2 с.л. брашно
1-2 пакетчета ванилия
1 яйце
пудра захар на вкус

Започваме като в купа разбиваме яйцата със захарта.


Разбиваме до получаването на пухкава смес.


През това време на котлона разтапяме в подходящ съд шоколада и маслото. Прибавяме шоколадовата смес последователно и на тънка струйка към яйцата, при непрекъснато бъркане с миксера, за да не се пресече.


Прибавяме пресявайки постепенно брашното и бакпулвера.

Готовата смес изсипваме в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Моята тавичка бе с размери 19 x 30 см.


За приготвянето на пълнежа в кухненски чопър/ блендер слагаме всички продукти и разбиваме до получаването на еднородна смес.


Сложете тази смес в пош с кръгъл накрайник и шприцовайте в сладкиша последователно ред по ред на малки порции ето така:


Готовия сладкиш сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 40 минути.


Не мога да ви опиша невероятното ухание и вкус на този десерт :)


И макар да не ми се получи идеален на външен вид, мога да ви кажа, че това въобще не попречи да бъде унищожен за един ден!

 

И макар да не е някоя помпозна торта, която се поднася придружена от удар на барабани, уверявам ви, че този десерт ще успее да възбуди сетивата ви и да му се насладите с чаша ароматна напитка в слънчевия следобед! 
А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

Усмихнат и вкусен ден, приятели!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...