понеделник, 8 юни 2015 г.

Пилешки шишчета с кориандър / Coriander Chicken Kebabs


Ястията, които консумираме през седмицата, често приготвяме набързо, тъй като не ни остава много време в края на деня. И въпреки че идеята да си наготвим през уикенда за цялата седмица е добре позната на българина, такива хора като мен винаги ще предпочетат прясната и току-що приготвена храна, макар и да ми отнеме и някой час от времето за релакс. 
Днес ви представям една наистина златна рецепта за пилешки шишчета, която грабна сърцето ми още първия път и се приготвя за нула време! 
Шишчетата можете да направите сами или да купите готови, но това, което ги прави уникални, е тази невероятна комбинация от подправки. 
От доста време се чудех кои са именно подправките, които правят месото в дюнера да бъде толкова ароматно, и ето, че най-сетне разбрах. Още щом зацвърчаха на грила, от шишчетата се разнесе именно това ухание, а аз започнах да се облизвам лакомо.


За да бъде ястието още по-чудесно, го гарнираме с лек и много лесен за приготвяне сос, който обаче идеално контрастира и допълва вкусовете. Именно приликата на месото с това от дюнера ме накара да спретна и едни бързи плоски хлебчета, за които рецепта вече съм споделяла с вас. Те се пекат отново на грил тигана, а това, че за тестото не е нужно мая и втасвне, може да ви  убеди, че за направата им са необходими не повече от 10 минути.


Може в дюнерите да слагат картофи, но аз мисля, че оризът като гарнитура е един от малките елементи, които също вдигат летвата в това иначе на пръв поглед елементарно ястие. Но ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
5-6 пилешки шишчета
1/4 ч.ч. зехтин
2 с.л. лимонов сок
лимонова кора
2 скилидки чесън
2 ч.л. млян кимион
2 ч.л. кориандър
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кайенски пипер (или лют червен  пипер)
щипка канела
сол

За соса:
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. заквасена сметана
2 ч.л. лимонов сок
линмонова кора на вкус
щипка млян джинджифил
пресован/ сух чесън на вкус
1 с.л. наситнен магданоз

За плоския хляб - питките:

Шишчетата се подправят с всички изброени подправки, а след това се слагат за (поне) час в хладилника за да се мариноват добре.


Печем шишчетата на грил тиган (или още по-добре) истинска скара, но дори и да нямате, можете да ги изпечете във фурната. Аз често комбинирам и двата метода, като ги гриловам за кратко в тигана, а след това завършвам за няколко минути във фурната. По този начин със сигурност няма да се озовете със сурово месо в центъра!
Ако решите да ги приготвите само на грил-тигана, убедете се, че ги печете от всички страни по няколко минути, и проверявайте месото за готовност. Аз лично не слагам мазнина в тигана, тъй като в самата марината има зехтин!


Докато шишчетата се пекат, приготвяме соса. Разбъркваме всички продукти за него в купичка, като имате свободата да го подправите на вкус, коригирайки количествата на съставките. Аз самата не бих променила нищо, особено свежия магданоз!


Освен с любимия ни у дома - много лесен плосък хляб, гарнирах ястието и с малко ориз. Вие можете да изберете и друга гарнитура, но аз ви препоръчвам да опитате тази комбинация, тъй като е перфектна!


Месото е толкова сочно, че всяка хапка ще изпълва устата ви с прекрасните му сокове, а лекият сос само ще подготвя небцето ви за следващото парченце. Искате да се убедите сами - хайде, захващайте се, има много време! :) 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!

петък, 5 юни 2015 г.

Френска селска торта / Медовик / French Cake / Medovik


Нали случайно не си мислехте, че ще ви оставя без десерт този уикенд! Не бих могла да си го простя, защото не искам да съм единствената дебеланка на плажа :) Но тъй като едва ли ще спра да готвя (и да ям), то поне да приготвям леки и подходящи за сезона рецепти, като се стремя да не прекалявам. А най-добрият начин за това е да го споделите с приятели!  Аз това и правя! Хайде на масата, пипъл! Днес за вас приготвих известната, обичана от всички Френска селска торта, която странно защо има това име само в България, а пък в останалия свят е известна под името Медовик. 


Реших, че този десерт е изключително подходящ за сезона, защото първо: Ако още не сте опукали сладкото от миналата година, време е да го направите, защото дойде време за новата реколта. Второ - ако вече направихте новата реколта, време е да я тествате по подходящ начин, а именно в тортата!  И трето - ако решите, можете да я приготвите и със свежи сезонни плодове и пак няма да сбъркате! Просто ле прекрасен льо сладкиш! 


Тъй като тортата традиционно се украсява много семпло и сама по себе си е перфектна до последната съставка, единственото, което мога да дам от себе си, е да ви предложа вариант за представянето й с украса, която да я превърне в нещо наистина впечатляващо с вида си, колкото и с вкуса си! Доверих се на рецептата на Танчето, като коригирах крема според вкуса си, но ето и нея:

Необходими продукти:
За блатовете:
2 яйца
150 г захар
400 г брашно
200 мл прясно мляко
50 г масло
2 с.л.мед
1 ч.л. сода бикарбонат
За крема:
800 г заквасена сметана
10 с.л. пудра захар ( или на вкус) 
200 г крема сирене
150 г краве масло
сладко по желание
орехи за украса

Започваме като разбиваме яйцата със захарта.


Добавяме млякото, меда, маслото и содата бикарбонат. 


Поставяме на котлона и затопляме сместа, докато придобие златист цвят. След това махаме от котлона и изсипваме наведнъж брашното, и започваме да бъркаме с дървена лъжица, докато се оформи меко, нелепнещо тесто.


Разделяме тестото на 6-7 топки, които разточваме след това на тънки кори върху набрашнен плот в желаните от нас форми (правоъгълни и кръгли платки)


Готовите блатове печем върху хартия за печене, като предварително ги надупчваме с вилица, за да не се надигат неравномерно.


 Платките печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса, докато порозовеят.


С останалото ми малко тесто (от изрезките) реших да оформя украса под формата на клонки и цветя, които също изпекох, а след това напръсках с перлен сладкарски спрей!


Докато печем блатовете (необходими им са само няколко минути, внимавайте да не ги препечете и да станат твърди), приготвяме и крема. За целта разбиваме с миксер мекото (на стайна температура) масло със захарта и кремата сирене. После прибавяме постепенно и заквасената сметана, която е по-добре да бъркате на ръка, а не с миксер, тъй като става много течна при бързо разбиване. Но дори и да стане така, приберете крема за час в хладилника да стегне маслото и ще се постегне и кремът. Именно втечняването на заквасената сметана кара много хора да се притесняват от този крем, затова и аз се презастраховам с използването на масло.
Сглобяването на тортата е лесно - блат, крем, малко от избраното от нас сладко и така до край :


Измазваме хубаво тортата и отвън и украсяваме с начукани орехи. Пъхаме в хладилника за няколко часа или докато стегне добре.


Украсяваме отгоре и с изработените от тестото детайли ето така:


Колкото повече престоява тортата, толкова повече поема от нежния крем, а блатовете стават още по-крехки.


Както и друг път съм споменавала, торти, в които използваме масло в крема, е добре да оставяме за половин час на стайна температура преди сервиране.


Така гарантирано ще се насладим на пухкава и мека текстура на крема


Убедете се сами!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!




понеделник, 1 юни 2015 г.

Куркубиня с шоколад / Kourkoubínia with chocolate





Честит Първи юни, дечковци! 

Малки и  големи, на размери или по сърце! Бъдете живи и здрави и винаги пазете онази малка частица лудост, присъща на детето, вярата в чудеса (като това, че баш днес няма да проверяват домашно или шефа няма да забележи, че си закъснял за работа), надеждата за по-светли дни, в които вие ще сте супер герой и ще можете да решавате проблемите в света с лекота (или айде, поне вашите), убедеността, че макар животът да е несправедлив, не означава, че не можем да постъпваме винаги справедливо и делюзията, че от сладко няма да напълнеете толкова! 
Макар че кой не обича пухкави бебета. Като топли плюшени играчки, които ти иде да изцвръцкаш от гушкане ( Е, не го правете де, само казвам :) ) 


Днес много от вас/ нас ще намажат с нещо сладко, защото ако не днес, то кога? Обаче е работен ден и затова реших да ви предложа супер лесен десерт, който можете да приготвите за броени минути - Куркубиня. 



Този десерт превзе сърцата на всеки, който го е опитал, и не пропусна да направи същото и с мен.  Не само е икономичен (ще ви струва около два-три лева), излизат много бройки, а пък всяка хапка се топли в устата като малко късче от рая!
Нали си ме знаете - сладичкото не е никога достатъчно, затова ги залях в шоколад.




Може да не е някоя засукана торта, но съм сигурна, че и малки и големи ще го одобрят, защото е на малки симпатични хапки, подходящи за грабване всеки път щом минете през масата :) 
Рецептата видях от Маги, за която искрено благодаря. Тя толкова подробно е описала цялата процедура, че едва ли мога да допълня нещо. Искаше ми се и аз да направя стъпка по стъпка, но тъй като ръцете ми бяха доста мазни, нямаше как да снимам. Тъй като вече ми бе казано, че ще ги правя отново (Я, виж ти), ще се постарая да допълня снимките за стъпка по стъпка.
Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
1/2 лимон
2 ч.ч. захар 
2 ч.ч. вода
олио
100 г шоколад
100-150 мл течна  сметана

 "Ей, ама това хич не е зле..ммм"
1.) Започваме като приготвяме захарния сироп. Аз го приготвих предната вечер. Сложих водата и захарта да заврат в подходящ съд на котлона. Можете да добавите кората към сиропа, но аз предпочитам да капна няколко капки лимонов сок към него, преди да го дръпна от огъня, като по този начин ще предотвратим да се захароса. След като сиропът заври, го оставете на котлона не повече от 3-4 минути. Той трябва да си остане рядък.

2.) Следващата стъпка е оформянето на куркубините. Пригответе си олио и малко вода под ръка. Слагаме една кора. Намазняваме с олио толкова, колкото добре да залепне втората кора отгоре. Слагаме втората кора, намасляваме почти цялата, като в долния край само намазваме с вода с помощта на четка.

3) Сгъваме корите първо от горния край, веднъж към средата. После още веднъж до мястото, където сме сложили водичка. Започваме да завиваме на стегнато руло от горе надолу, като завършваме към края с водата, която ще послужи за лепило на корите и така те няма да се отворят при пържене.

4.) Така оформените рулца нарязваме на малки хапки, които пържим до зачервяване в загрятото олио. Аз държа мазнината на две трети от силата на котлона, тъй като не искам куркубините да прегорят. Те стават наистина бързо, като добият ли този златисто-оранжев цвят, значи са готови. Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и веднага ги слагаме в охладения и предварително направен от нас захарен сироп.
Слагаме следващата порция за пържене, и щом станат готови за сиропа, изваждаме предишните, слагаме ги в подходящ съд, а на тяхно място изсипваме новата порция.

5.) Куркубините са облени в сиропа, но не са много напоени. Така те остават значително хрупкави отвън, но с по-мека сърцевина. Можете да ги консумирате и така, но аз ви предлагам да ги облеете с шоколад. За да стегне по-бързо върху сладкишите, можете да ги приберете за половин час в хладилника за да се охладят.

6.) През това време правим шоколадов ганаш от затоплената сметана и начупения шоколад. Ако искате ганашът да остане по-течен, сложете 150 мл сметана, но ако искате да стегне добре, сложете равно съотношение.

                        
         
Ама кой ще ти ги чака да стегнат...награбихме ги веднага!




И така, сега е празник и няма да обръщаме внимание на това, че това не е полезна храна и т.н., защото съвсем ще се загуби смисълът на целия пост! Ще си затворим очите днес и ще дадем на децата да хапват от домашните сладки, да горят с беснеене цялата си енергия и да предизвикват в нас множество усмивки






Kids are cool!!! Rock on! 

                  

И отново - честит празник на всички празнуващи днес! Бъдете щастливи! 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...