петък, 10 юли 2015 г.

Лавандулова панна кота / Honey Lavender Panna Cotta


Не знам дали само при мен е така, но макар годините на лятната ваканция да са отдавна зад гърба ми, сякаш мускулната ми памет автоматично превключва на режим разшлякване на дивана и желание за спане до късно, след като надуши приближаването на юли месец и определени температурни амплитуди. С една дума - много ме мързи хора! Знам, че сигурно  не е добра идея да разбивам невероятния имидж на неуморна пчеличка, но аз обичам да мързелувам и мога да ви кажа, че благодарение на мързела имаме едни от най-големите помощници в домакинството. Да не мислите, че на някоя работлива домакиня й е хрумнала идеята за уред, който пере и мие съдове вместо нея. Да, ама не! Представям си съседите на Джозефина Кокрейн как са я обсъждали, но благодарение на нейния мързел имаме миялна машина и аз пия за това! ( Вярно, пия  вода, но трябва да се хидратираме редовно) 

И така, в духа на това прекрасно мързеливо лятно време реших да ви представя един свеж, мързелив десерт, който ще ви отнеме точно 10 минути, но ще ви донесе наслада и разхлада за топлите денощи ( ден плюс нощ е равно на денощ, виждате ли как мързелът създава нови думи, защото денонощие е много дълго и ни мързи да го казваме), а именно - Лавандулова панна кота!


Повод да приготвя отново панна кота у дома бе и излизането на новия брой на списание "Моето бебе и аз", където участвам именно с рецепта за този десерт. Искам да използвам възможността да благодаря на екипа на списанието за поканата да гостувам на техните страници и за професионалното отношение. 


За мен бе истинско удоволствие!


И тъй като повечето мами нямат много свободно време, реших да им предложа този супер лесен и вкусен десерт, който спокойно могат да приготвят за малките си съкровища, защото освен лек, той е и много подходящ за деца. 


В днешния му вариант използвах за подсладител мед, но вие можете да изберете и друг. А ароматът на лавандула добавя съвсем деликатно ухание, което само допринася за свежестта на изстудения десерт! 

Ако пък се чудите от къде да вземете лавандула, веднага ви казвам - потърсете в аптеката до вас. В практични малки опаковки, срещу символична сума, можете да купите уханни цветчета лавандула, които да използвате като натурална есенция за този и други десерти! Но без повече да протаквам, ето и рецептата:

Необходими продукти:
300 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
1 пак. желатин
1-2 пълни с.л. мед (или на вкус)
1 пълна с.л. цвят лавандула

В много рецепти се използва само сметана, но според мен става много тежка. Аз препоръчвам комбинацията на мляко и сметана за по-нежен и лек вкус. 
В касерола слагам млякото и сметаната и добавям лавандулата. Оставям на котлона, докато се загрее до точка точно преди кипене. 


През това време накисвам желатин в малко вода (1-2 с.л.), за да набъбне. Когато сметановата смес е готова, я прецеждам, за да отстраня цвета на лавандулата.


След това прибавям желатина към горещата смес за панна кота и разбърквам, докато се разтвори напълно.


Накрая овкусявам с малко мед. Не слагайте много, тъй като е  добре да сервирате десерт с топинг от мед, който също ще допринася за сладостта на десерта.


Разпределяме сместа в чашки. Оставям за кратко отвън, докато се поохлади, а след това прибираме в хладилника, докато стегне.  (Избягвайте да прибирате горещи ястия в хладилника)


Десерта поднасяме полят с още малко мед и деликатна украса от лавандула!
Насладете се на това разхлаждащо изкушение, а после не пропускайте да ми споделите какво мислите за рецептата в коментарите!
Спокойно, щастливо и мързеливо лято, приятели!



Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!

вторник, 7 юли 2015 г.

Паста с млечно-чеснов сос и броколи / Creamy Garlic Penne Pasta with Broccoli


Оставам вярна на идеята, че през седмицата се готви нещо по-бързо и лесно, защото последното нещо, което искаш след работния ден (особено лятото) е да стоиш край котлона повече от 10 минути. 
Моят дом е изключително топъл, което е голямо предимство през зимата, но лятото рядко мога да накарам някой да ми дойде на гости, без да очаквам да го видя съблечен по гащи и потник след половин час. Сигурно си мислите, че преувеличавам заради традиционния весел тон на публикациите, но, хора, съвсем не е така. Виждала съм повече познати по гащи от личния им лекар, и все ме молят с един изцъклен поглед за чаша вода или ако може да излезем някъде на по-хладно (например на напечения асфалт на булеварда) :)
И така, при последното гостуване на моята приятелка Ваня (позната още като спагетеното чудовище, защото яде само паста) се наложи да спретна нещо наистина, ама наистина бързо. Винаги се притеснявам, когато трябва да сготвя нещо за нея, защото тя е много взискателна, но този път я впечатлих с тази супер бърза и много вкусна рецепта за пене паста с невероятен млечно-чеснов сос и хрупкави броколи.


Освен бърза и идеална седмична вечеря, тази рецепта ще ви остане в ума с невероятния сос, който макар щедрото присъствие на чесън, въобще не мога да нарека чеснов. Както знаете, само човек, който е ял чесън, може добре да те надъха :) , затова обикновено не бих го препоръчала без предупреждения. С тази рецепта няма да имаме този проблем - няма да усещате тежък чеснов аромат, той изцяло се разгражда в соса. 
За още по-лек вариант избрах да направя соса с мляко, вместо сметана, което го направи много нежен, а за пастата- спрях се на пълнозърнеста!


И така, ако искате да хапнете прясна, току-що приготвена храна, която да не ви отнеме много време, да гарнирате с чаша изстудено бяло вино, и да поглезите себе си с ястие като от ресторант, вижте рецептата и се убедете, че няма нищо, което да ви спре:

Необходими продукти:
250 г паста
1-2 с.л. масло
5-6 скилидки чесън (от малките)
1 с.л. брашно (пълна)
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
стръкче магданоз
шепа рендосан кашкавал
4 бр. "букетчета" броколи

*по желание: 50 мл течна сметана











Слагаме на два котлона малко подсолена вода да заври. Когато ври, слагам в едното пастата, а в друго - измитото броколи. Броколите бланширам само за кратко, като гледам да останат хрупкави. След като водата започне пак да ври, я изсипвам и прехвърлям броколите в съд със студена вода. Така те запазват своя свеж и наситен цвят.


Докато пастата се вари, си подготвям останалите продукти. Нарязвам чесъна на ситно. Моят е домашен (made by baba :) ) и е малко по-ситен. Рендосвам кашкавала, ако ще го поръсваме върху пастата, или го нарязвам на кубчета, ако го добавяме към соса.  

                    

След като пастата е готова, отцеждаме водата и я прехвърлям в купа. В същия тиган слагам маслото да се разтопи. Прибавям чесъна и запържвам, докато заухае.


След това прибавям брашното и запържвам, докато придобие нежен, карамелен цвят.


След това прибавям млякото и разбърквам, докато сосът започне да се сгъстява. Можете да добавите и малко сметана за по-богат вкус. Ако искате да е по-диетично пропуснете, но иначе си е по-вкусно! :)
Добавете наситнения магданоз, овкусете със сол и пипер. Прибавете пастата и кашкавала.


Ако искате по-течен сос, оставете кашкавал за поръсване отгоре.



Гарнирайте с накъсаните на ситни цветчета броколи.  Щипка черен пипер и няколко капки зехтин за завършек.


Ммммм.....ям и снимам, ям и снимам, вече само ям!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 3 юли 2015 г.

Лазаня от тиквички / Zucchini Lasagna


Тези дни не съм се спряла. Наготвих толкова много и различни рецепти, но както винаги повечето бяха за торти за повод и без повод. И тъй като, както вече знаете, не може само на десерти да се живее, макар аз да ви давам основание да мислите, че само това ям, реших да ви споделя една от любимите ми сезонни рецепти за тиквички, а именно лазаня от тиквички.  В тази версия заместваме пастата с тънки ленти от тиквички, което прави ястието още по-леко, въпреки наличието на сирена. 




Когато у дома заухае на тази манджурница, не мога да се стърпя и захапвам ръкохватките от нетърпение (до момента са изгризани наполовина), докато чакам да се изпече. Хубаво е да се остави малко да поеме течностите след изпичането, но както виждате Люската не може да трае - реже, снима, яде, докато е още горещо и сочно! 




А на вас хапва ли ви се тези дни нещо такова? Ако да, ето и рецептата:

Необходими продукти:
2-3 средни тиквички
1 по-голяма глава лук
250 г кайма
2 ч.ч. пюрирани домати
250 г рикота ( може да замените с извара)
1 топче моцарела (125 г)
1 яйце

черен пипер
риган
босилек
мащерка
2-3 скилидки чесън
зехтин
Още:
кашкавал за поръсване (около 200 г)

Почистваме лука и го наситняваме. В тиган загряваме малко зехтин и прибавяме лука, докато омекне.

                      

Прибавяме каймата и разбъркаме, докато се раздроби на малки парченца и се запържи. Овкусяваме с щипка сол и пипер.
Прибавяме доматите. Използвам около 500 мл или две чаени чаши млени домати, които приготвяме в блендера.

                    

Разбъркваме и оставяме сосът да поври около 15 минути. Прибавяме последователно нарязания чесън, сух риган и мащерка, сол и черен пипер. Разбъркваме добре. Когато сосът е готов, ще бъде още сочен, но няма да има вода , цветът му ще бъде наситено червен.



Накрая прибавяме няколко листа нарязан пресен босилек  за по-силен аромат.



Дърпаме соса от огъня и кажи-речи сме свършили по-голямата част от готвенето. :)
Подготвяме си останалите продукти:

Нарязваме тиквичките на тънки ленти (на ръка или ренде)


Прибавяме към рикотата едно яйце и шипка черен пипер и разбъркваме.


Нарязваме топчето моцарела. Аз използвах моцарела с босилек, защото тя беше на промоция, а пък да не съм луда да давам повече, отколкото мога.

Сглобяването на лазанята става по следния начин: Слагаме в тавичката малко от соса и нареждаме отгоре тиквички. Посоляваме. Отгоре изсипваме половината рикота, половината моцарела и още малко от доматения сос.
Следва още един ред тиквички и отново същата процедура. Завършваме с остатъка от соса.



Към тигана от соса прибавяме около 150 мл вода (която  ще обере остатъка от соса по стените на съда) и я прибавяме в тавичката. Пъхаме лазанята да се пече на 200 градуса, докато водата заври, а след това намаляваме на 170 градус и печем още 40 минути.

Преди да извадим поръсваме рендосан кашкавал.


Запичаме за още няколко минути, докато кашкавалът се разтопи.





Както казах, оставете за кратко да поизстине, ще поеме соковете и ще можете да отрежете по-стабилни парчета.
Или не ме слушайте, грабвайте вилицата и се насладете на разтеглив кашкавал, сочни тиквички и неустоим сос, който ще ви накара да почувстватe избухването на вкусова бомба в устата ви :) 


 Добър апетит! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...