петък, 23 октомври 2015 г.

Месник / Meat bread



Оказа се, че аз и нещо с месо да направя, пак мога да го направя да изглежда като торта. Това трябва да е някаква форма на тортофилия при мене, но определено не е пък лошо качество. Много вкусни ястия имат скромна и дори понякога еднаква визия, която може да ви накара да ги оцените, чак когато ги опитате. Аз обаче искам да ви накарам да въздъхнете по това в чинията пред вас още преди да сте го опитали. 
Така прави майката на Митко. Тя само като й подам нещо апетитно: "Аууу, колко е вкусно". Казвам й "Чакай де, не си го опитала." :) А тя: "Ама то се вижда! "
Това е силата на красотата, хора! Не случайно я ползват да ви продаде от бира до проточни бойлери! 
Но няма по-голяма задоволеност, когато освен красиво е и умно, а в нашия случай - еквивалентът е вкусно! Е, не затягайте коланите прекалено, защото днешната рецепта ще ви накара тази събота и неделя да си отделите скромните 40 минути и да си спретнете тази страхотна Месница! 


Самата аз избягвам да хапвам хляб от доста време (пуста му суетност) и чат-пат правя изключение, когато просто е нещо, на което не мога да устоя! Е, те това е такова! Ако трябваше да си наруша диетата с нещо, то по-добре, че беше  парче от тази неземна вкусотия, съставена от меко домашно хлебче, с плънка от запържено крехко свинско месо и лук, идеално подправено с букет от традиционни български подправки и щипка пикантност! 



Хапнах си парчето с такова удоволствие, че дори след усилената скапваща тренировка във фитнеса, при която ми се искаше да умра, поне на няколко пъти пак си казвах " Ама си заслужаваше"!  Ако и вие сте изкарали една натоварена работна седмица и е време да се поглезите с нещо наистина вкусно, това е ястието за вас! 


Доколкото знам рецептата идва от врачанско и не е задължително да се прави на сач. Аз обаче си имам такъв и реших, че вкусът й в него ще бъде още по-добър. Моят сач е с размери около 23 см в диаметър на дъното, затова и продуктите са за по-малък месник. Ако искате обаче да си направите поне една тава от тази вкусотия, увеличете двойно продуктите за плънката. За тестото би трябвало да ви стигнат, тъй като не мен ми остана малко :) 
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За тестото:
Около 500 гр брашно
1/2 кубче мая
50 мл олио
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. захар
щипка сол
За плънката:
Около 400 гр свинско месо
1 бр голяма глава лук
сол, млян червен пипер, млян черен пипер, чесън/млян чеснов пипер, чубрица и лют червен пипер на люспи - на вкус
Още: олио и 2-3 с.л. масло

Започвам като в половината от леко затопленото мляко разтварям захарта и маята. Оставям на топло да шупне (обикновено поставям съда в друг съд с топла вода)
През това време пресявам половината от брашното в купа. Слагам олиото и солта.


Прибавям шупналата мая, останалото мляко и разбърквам с дървена лъжица.


Започвам да прибавям, пресявайки от останалото брашно, като прехвърлям на плота и започвам да меся с ръце. Оформям мекичко, но не лепнещо тесто, което прехвърлям в намаслена купа и оставям на топло да втаса за около 20 минути.


Докато тестото втасва, нарязвам лука на средно големи парчета и месото на средни до малки кубчета.


Загрявам мазнина, обикновено олио, в което слагам супена лъжица масло за по-богат и автентичен аромат.


Запържвам лука за кратко, докато го хване от всички страни, 


а след това прибавям месото. Запържвам го, докато водата, която ще пусне, изври и започва да получава загар. Прибавям подправките и разбърквам добре. Дърпам от огъня.


Намаслявам хубаво с масло сача и пъхам във фурната да се загрее.


През това време се заемам с тесто, което вече е бухнало и е готово за употреба.


Разделям на две части - едната малко по-голяма от другата. Разточвам на не много тънка кора, в приблизително кръгла форма.


Изваждаме сача от фурната и поставяме кората. Можете да изрежете част от падащото отвън тесто, но не прекалено, тъй като ще трябва да има част, която да прехлупва горната кора.


Слагаме плънката от месото и изравняваме добре.


С останалата част от тестото оформям горната кора, която, както казах, прехлупвам леко с краищата. За да не си личат, изрязах с фигурки за сладки тези украси, които придадоха много есенен вид на ястието.  Украсих още със зрънца черен пипер.


За да имат хубав цвят, разтворих с малко вода млян червен пипер и чубрица и оцветих различно листенцата. Надупчваме кората с вилица и пъхаме да се пече за 30 минути във фурната на 200 градуса. (За да избегнете прекалено запичане, пъхнете лист фолио над сача, когато достигне желания за вас цвят)


Готовото ястие намазваме хубаво с масло, докато е още топло и завиваме за кратко с фолио, за да омекне хлебчето.



Цветовете му са просто неустоими! 


А от малките дупчици на кората се разнася някакъв неописуем аромат, който ви подсказва каква вкусотия се крие вътре.


Парченцата се режат много лесно и във всяко се крие щедро количество от леко пикантната плънка.



Като гледам тази хапка и вече се замислям дали да не го направя пак :) 


Опитайте и вие...още тези дни! 


Няма да съжалявате! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Най-вкусният тарт с круши и шоколад / The most delicious Pear and Caramel Tart


Като сложа нещо от поредицата най-вкусното, да знаете - попаднала съм на златна мина. Това не е просто рецепта за поредния десерт, а по-скоро моята най-висока оценка, дадена на десерт от конкретната категория. И така е и с този страхотен тарт, който ме грабна само с вида си от снимка в интернет. Към него нямаше рецепта, затова реших да си измисля такава, а пък щом си я измислям, ще я направя по мой вкус. А пък вие знаете - моят вкус не е никак лош :)


За основа реших да използвам супер вкусната и сполучлива рецепта за черешовия пай от Туийн Пийкс, тъй като никога не ме е предавала, а пък не съм получила и едно оплакване. За разлика от други рецепти, тази коричка остава мекичка и влажна дори след изпичане, което ни гарантира лесното нарязване на идеални парчета.


Макар и останалите компоненти от рецептата да са неща, които често имам така или иначе у дома, още по-хубавото е, че можете да ги замените с подобни по вкус продукти и пак да получите този отличаващ се с невероятен вкус десерт.


И така, тъй като е едва началото на седмицата, реших, че сега е моментът предимно за наистина лесни рецепти със сезонни плодове и зеленчуци, затова преминавам към една рецепта, която, повярвайте ми, ще искате да опитате. Ето ги и необходимите продукти:

За кората с диаметър 20 см:
За пълнежа:
3 бр. круши
2-3 с.л. дулсе де лече
3-4 с.л. млени бадеми (или орехи)
За ганаша:
100 г шоколад
100 мл течна сметана

Започвам като приготвям кората. Пресявам брашното и пудрата захар. Прибавям все още леко студеното масло, нарязано на кубчета и яйцето.


Омесвам на ръка, като прибавям и водата. Трябва всичко хубаво да се интегрира и да стане хубаво маслено тесто. Не бива да ни отнеме много време, тъй като от дългото месене и топлината на ръцете, тестото ще стане все по-лепкаво. 


Оформям го на правоъгълник и го слагам в опаковъчно фолио, а след това за минимум половин час в хладилника. 


Времето може да варира от силата на хладилника,  но накрая трябва да имате средно твърдо тесто, което да разточите на не много тънка кора с размери малко по-големи от размерите на тавичката. Пренесете я върху формата, притиснете хубаво към дъното и стените и изрежете с ножче излишното количество отстрани.


Надупчете с вилица дъното и пъхнете кората да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато придобие златен цвят.
През това време измийте, обелете и издълбайте крушите.


След като коричката се изпече, намажете 1-2 с.л. от карамела на дъното, а отгоре поръсете с по-голямата част от млените бадеми.


 В издълбаните круши сложете малко от карамела и ядките и


ги наредете във формичката.


Залейте всичко с приготвения от сметаната и шоколада ганаш. За целта затоплете сметаната в касерола на котлона до степен преди да заври. Дръпнете от огъня и добавете начупения на ситно шоколад и разбърквайте, докато шоколадът се разтвори напълно и се получи еднородна шоколадова смес.

 

Готовия десерт пъхаме в хладилника да стегне.


Уникалното тук е, че макар да имаме различни видове вкусове, крушата наистина е героят в десерта и можете да й се насладите в най-натурален вид.



За ганаша използвайте шоколад по желание, макар аз винаги да предпочитам комбинацията на черния шоколад с карамел, тъй като балансира сладостта.


А що се касае до самата коричка, дори след престоя й в хладилника, тя се реже с лекота, без чупене и гарантира


 идеални парчета.

 

 Опитайте и вие! Усмихната и сладка седмица, приятели! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...