понеделник, 18 юли 2016 г.

Безглутенови макарони с манатарки и месо / Gluten free penne pasta with sausage and porcini mushrooms


Знаете, че седмично обичам да ви предлагам бързи вечери, богати на вкус и бедни на време за приготвяне. Днешната рецепта е нещо невероятно вкусно, лесно за приготвяне и гарантирам - ще се хареса на всички! 
Още щом захладня тези дни, веднага си припомних прекрасния дъждовен летен ден във Верона, който споделихме с половинката. (Това и няколко бутилки вино, но пък там виното го сервират като сутрешно кафе, така че кой няма да се опияни по красотите на Италия) 



Седейки в едно от заведенията в "махалата" на Жулиета, подготвяйки традиционното писъмце, което туристите оставят заедно с катинарче в двора на нейната къща, ние с Митко решихме да се подкрепим с нещо за хапване (и пийване, и пийване!) Той се спря на пица, а аз избрах една много семпла на вид, но всъщност чудесна на вкус паста пенне, с италианска наденица и сушени гъби.

"Мила ми, Жулието....."

Останах очарована от това, че за пръв път успях да се насладя на наистина вкусна, прясна паста, която не е потънала в сос, а количеството месо и гъби също бяха в перфектно съотношение. Веднага знаех, че щом се прибера у дома ще се опитам да си спретна тази вкусотия и до ден-днешен съм я правила няколко пъти. Така и обаче не стигаше до блога, но ето че и това се промени. 

Когато най-сетне ми попаднаха под ръка пакет сушени манатарки и безглутенови макарони от кафяв ориз, реших, че това ще е следващата рецепта, която ще ви представя. Хубавото е, че този вид паста вече се намира все по-лесно, а на вкус почти няма разлика. Ако досега не сте я опитвали, не пропускайте да разширите кулинарните си хоризонти, а защо не направо с моята рецепта?! 


Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
120 г макарони пенне от кафяв ориз (може и обикновени, ако не държите да са без глутен)
10 г сушени гъби манатарка
100 г сурова луканкова наденица
120 мл течна сметана за готвене
2-3 скилидки чесън
масло/ зехтин
пармезан
мащерка/ сол

Започвам като сварявам около половината пакет (за 2-3 порции) в малко подсолена вода.

             
   
През това време накисвам манатарките също в гореща вода, за да омекнат.

               
                            
След това нарязвам на ситно чесъна, гъбите на средно големи парчета, както и суровата луканкова наденица. Ако имате достъп до деликатесен магазин, препоръчвам ви да си вземете парче италианска наденица, за автентичен вкус.


Започвам като в малко масло и олио запържвам за кратко парченцата наденица и чесъна. Прибавям и нарязаните гъби.

Прибавям отцедената от водата паста и разбърквам за кратко, така че да може да поеме от ароматите в тигана. Последно прибавям и сметаната. Аз използвах тази, която става и за готвене и за разбиване.


Разбърквам всичко и овкусявам със сол, ако е необходимо. 


Поднасям ястието поръсено с прясно настърган пармезан и ронена мащерка. не може да си представите аромата, който се разнася от чинията...


Опитайте и вие! 

 

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 15 юли 2016 г.

Торта без печене с халва и шоколад / Easy no-bake mascarponе and halva cake


Лято е и тук в западна България вчера ни удариха 44 градуса. Чудничко! Последният ми опит да си сготвя нещо в печката беше преди дни и бързо осъзнах, че съм допуснала колосална грешка. Минути след като пуснах фурната, се почувствах сякаш съм отворила изчезналия кивот и лицето ми се топи. Казах си, че просто ще мина на суровоядство и биропийство, докато температурите не се осъзнаят и не станат човешки. 

























Да, ама не може блогът да страда от липса на десерти заради моя летен мързел, затова се поразрових в архива и попаднах на идеалната рецепта за сезона. Става въпрос за една невероятно вкусна, интересна, лесна торта БЕЗ ПЕЧЕНЕ, която измислих някъде през зимата, но така и не сколасах да я пусна досега. Ето, че дойде този момент да я споделя с вас, тъй като е наистина чудесна рецепта, която ще ви очарова с богатия си вкус от маскарпоне, шоколад и халва...оооо, да!   


Тортатa е изключително мекичка, затова може да я поднесете както на парчета тип паста, така и под формата на топки, както неведнъж съм ви представяла подобен сорт крехки десерти. Освен, че е много ефектно като представяне, какво по-подходящо за сезона на сладоледа ;) 


Но без повече словесно-гастрономическо съблазняване, ето и необходмите продукти:
1 пак. бисквити Petit Beurre
250 г маскарпоне
100 г тахан халва
100 г млечен шоколад
250 мл сладкарска сметана за разбиване
компот/ мляко за бисквитите
какао за поръсване на тортата

Започвам с приготвянето на млечния шоколадов ганаш, като за целта загрявам 100 мл от сметаната на котлона до точка на кипене, дърпам от огъня и прибавям шоколада.

                        

Започвам да бъркам, докато шоколадът се разтопи напълно и се получи шоколадов сос.



През това време в миксера разбивам останалата сметана на сняг. Ако не е сладкарска сметана, просто прибавете някоя друга лъжичка пудра захар на вкус. След това разбийте маскарпонето с нарязаната на парчета халва. 



Прибавете и битата сметана след това, за да може да се запази въздушността на крема.


Сглобяване на тортата: Аз използвах тавичка с размери на дъното 16 х 22 см, като на ред се събираха по 15 бисквити. Предварително ги потапям в малко сок от компот или пък леко затоплено прясно мляко. Овалват се буквално за секунди.


След това слагам половината от крема с халва и отново нареждам пласт бисквити. 


След това разпределям около половината от шоколадовия ганаш, който все още е течен, но леко поохладен.


Нареждам още един пласт бисквити, след това още един пласт от крема и завършвам отново с ред бисквити. Завършвам с остатъка от ганаша. Пъхам в хладилника да се охлади и стегне.


Готовата торта поръсвам с какао и сервираме с кафе:


За цялата торта ми отидоха общо 60 броя бисквити, но тъй като не помня пакета, който ползвах дали бе единичен или двоен, не мога да кажа с точност грамажа. Вярвам обаче, че мога да ви ориентирам и по този начин, спрямо зададените размери на съда. Вие може да направите тортата и в кръгла форма по желание. 


И така, след като сме в края на работната седмица, а навън времето предполага леко захлаждане, аз се надявам да намерите сили и да опитате това лесно торте, което става за около 20 минути, но пък 


ще ви подсигури вкусен, изстуден десерт за двата почивни дни пред нас. Усмихнато и прохладно лято, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

сряда, 13 юли 2016 г.

Metal Kitchen: Whiskey in the Jar cakes and METALLICA for all!




Ето, че още една дългоочаквана, дългопланирана и не достатъчно дълго мислена като текст, както ще се убедите сами,  публикация ще види бял свят днес!!!

Ето го метъл братя и сестри най-нaкрaя постът за Металика в рубриката Metal Kitchen. Няма нужда да ръкопляскате толкова, знам, че сте впечатлени как Poor twisted me успя само за три години да я напише и снима, но все пак този път имах невероятен стимул.
Миналата седмица беше концертът на Megadeth и нямаше как след този як Devil`s dance да не се сетя за една от любимите ни метъл интриги. ( Am I Evil?) :)
Както знаете Дейв Мъстейн е бил уволнен от Metallica преди записа на първия им албум, тъй като се оказало, че след като си подпийне и подрусне, the Attitude оф Дейв си е направо Unforgiven (Sad but true!). Обиден, нацупен, шокиран и потресен от държанието на групата, която не му е дала втори шанс и го е натоварила на автобуса за дома като чувал самоковски картофи, Дейв решава да Turn the page и да създаде своята група - Мегадет. Тази случка,последвана от различни изказвания в интервюта и от двете страни, успяха да разделят малко и феновете на музиката на два лагера. Но тъй като Металика за мен ще са винаги по-добрите (еее, не се сърдете като стари мега-дедковци сега), реших да отдам чест първо на тях.
Както винаги, освен тематична рецепта, ще се опитам да се впусна в малко спомени по темата, вместо да ви разказвам за техния "Бит и култура", тъй като това инфо е достъпно за всеки, който не го плашат филми със субтитри.

Металика е група, която я знае и ергенчето Звънчо в село Рибново, така че тяхното огромно влияние в музикалния свят, както като мастъри на класическия траш, така и новатори в много направления, вдъхновители и учители за поколения музиканти (и музикални инвалиди), което, колкото и да им се иска на някои, дори албум като St. Anger не може да заличи.

Самата аз имах удоволствието да ги гледам на живо тук в България през 2008, когато подгряващи бяха The Sword и Down (с които вече ви изкушавах тук) .


Не е нужно да казвам, че тази група няма как да я набуташ в зала Универсиада (предпоследно, обещавам) и естествено напълниха стадион Васил Левски. Беше оргазматронно преживяване, което споделихме  близо 50 000 души.

Самата аз обаче имам още много далечни спомени за тях, от детството,  свързани главно с : висящ на стената плакат на Джеймс Хетфийлд държащ змия, сестра ми пееща една от песните over and over, докато ги слушаше на слушалки, като звукът наподобяваше главно този на разгонените нощем котки през лятото (дразнещо и да си призная, леко зловещо), объркването ми, когато трябваше да обяснявам на някой, който определяше любителите на тази музика като "тея металики" (вместо метъли/ металисти), ужасът, който изпитах, когато старият ми касетофон надъвка за пореден път лентата на един от албумите и още много такива дребни, сладко-горчиви мeмориис..But the memory remains!!!


И така, години по-късно, когато Металика вече са една от "лекичките" групички в моя непрестанно нарастващ музикален архив, реших, че все пак ще е приятно да си припомня една от групите, която е причината на всеки втори метъл фен да започне да слуша метъл in a first place (Първите са според мен Black Sabbath, но и те си имат вече рецепта тук)

Рецептата, която подбрах за "металиките" днес е вдъхновена от песента Whiskey in the Jar, като си спомних как като невръстна тийнейджърка си мечтаех да ида някой ден на такъв destructive купон и да потрошим всичко.



Оказа се не много трудна за постигане мечта, тъй като години по-късно, когато се случи наистина, хората не бяха толкова "дзен" като тези от клипа и хич не им беше приятно да им изхвърлят телевизора от прозореца (съдба, която всеки телевизор заслужава всъщност!) :)


Затова днес ще печем невероятни мини уиски шоколадови кексчета в буркани, ще ги залеем с карамелен уиски сос и ще ги гарнираме с шоколадова бита сметана и ..уиски, ама разбира се!

(п.п. Алкохолът не се отразява никак добре на Дейв, както знаем, затова той няма да се облажи тук и пак ще гледа отстрани. Затова пък ще отдадем чест на Клиф със специално бурканче - кой колкото е заслужил!!!



Както знаете, постовете в метъл кухня са предимно за душата, затова ще си дрънкаме глупости, ще си готвим и най-вече, ще си пускаме музика и куфеем (по-далеч от храната :) ). Но ето първо и списъкът с необходимите продукти за рецептата:

Необходими продукти:
За кексчетата:
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч захар
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1 1/2 ч.ч. горещо кафе
1/4 ч.ч уиски
1/2 ч.л. канела
1 ч.ч какао
240 г масло
2 яйца
1 ванилия
щипка сол

За карамеления уиски сос:
1/4 ч.ч.уиски
3/4 ч.ч захар
1/4 ч.ч. масло
1/4 ч.ч. вода

За декориране:
Бита сметана и шоколадов ганаш


Започваме приготовлението като си пускаме Enter Sandman. За да ни се получат нещата хубави, трябва да сме с правилна настройка дет се казва. Ако ви трябва, Fuel обърнете един шот за отскок, макар че за мен музиката действа по същия начин. 


Пускаме печката ( It`s electric)  да загрее на  160 градуса с обдухване. Приготвяме си чисти бурканчета -еднакви или различни по-големина. Аз реших да са различни, като за Ларс избрах най-малечкото по очевидни причини. 


Взимаме One купа и смесваме пресятото брашно със содата, ванилията и солта.


В касерола слагаме пък маслото, какаото, канелата и уискито.


Излизаме горещото кафе и разбъркваме. Поставяме на котлона на средна температура и бъркаме докато всичко стане хубава еднородна какаова смес Докато е още гореща прибавяме захарта и разбъркваме докато се разтвори. Махаме от огъня и оставяме да се охлади леко.


Прибавяме я към сухите съставки. Разбъркваме всичко с телена бъркалка  - Sabbra Cadabra и готово! 


Накрая интегрираме едно по едно и яйцата. 

                     

Намасляваме леко бурканчетата с масло и разпределяме от сместа, като аз гледах да е около една трета от обема им. Пъхаме да се изпекат. Тъй като са различни по-големина някои станаха много бързо други 2-3 минути по-късното. 


Готовите сладкиши изваждаме и надупчваме с дървен шиш/ вилица. Оставяме да се охладят и се заемаме със соса.



За целта слагаме съставките захарта и водата в касерола на котлона. Оставяме ги а се карамелизират, като периодично разтърсваме съда с въртеливи движение, но не бъркаме карамела. Когато е готов, прибавяме маслото и разбъркваме, а след това и уискито.

                       


Ако сосът стане много гъст винаги можете да го разредите с още малко вода (или пък защо не уиски) :) Абе, слагайте си уиски на око и No remorse!!!!


Изсипваме карамеления сос върху надупчените като след Crash course in brain surgery кексчетатa и оставяме да попият соса.
Украсявам с бита сметана, която е смесена с шоколадов ганаш. Mama said, че по-добре да ги скрия, че ще ги Seek and destroy едно по едно, ако има възможност.




Аз реших, че може да се гарнират с още малко уиски, тъй като няма по-готина гарнитура за този десерт от шот алкохол. Освен, ако Джеймс и Клиф не мислят, че ще им е в повече?


 - Ей, хора, мислите ли, че може да прекалим с уискито? 



               

Ами, това е положението мои метъл братя и сестри...мога само да ви кажа, че 



когато си хапвам от тази вкусотия, NOTHING ELSE MATTERS!!!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...