вторник, 13 декември 2016 г.

Постен бананов кекс / Vegan banana bread

 

Две седмици остават до Коледа и две седмици за постещите да стиснат зъби и да дочакат отрупаните пищни трапези, Винаги съм смятала, че най-трудната част от постенето не е липсата на месото и млечните продукти, но най-вече ужасната жажда за нещо сладко и то, брутално сладко. Нещо шоколадово, ароматно, захарно, ухайно, сочно, с карамелени бананови парченца и хрупкав крокан, нещо като днешния постен кекс банани.


Заслуга за днешната рецепта има моя приятел Давид, който вместо на пост и молитва, живее на пост и бира :) Реших да изпробвам неговата рецепта за постен бананов кекс, който той така доброволно, без измъчване от моя страна, реши да сподели. Ето и неговата рецепта:необходими продукти:
3 бр. зрели банана
1/2 к.ч. мед ( може сладко, ако искате да е веган)
2/3 ч.ч. олио
2 с.л. какао
1 ч.ч. брашно София Мел Класик
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода, загасена с оцет
1 ч.л. канела
1 пак. ванилена захар


За украса:
1 банан
2/ 3 ч.ч. захар
1-2 с.л маргарин/ растителна сметана
крокан

Започвам като пасираме бананите. Хубаво е да използваме зрели банани.

                            

Прибавяме меда и пасираме отново. След това олиото, пасираме отново. 

                            

Накрая и сухите съставки - пресятото брашно, какао, ванилена захар, бакпулвер и содатa. Разбъркваме всичко с миксер или пасатора и прехвърляме върху добре намаслена форма за кекс. Печем сладкиша в предварително загрята фурна на около 200 градуса за 40 минути.

                          
Готовия кекс изваждаме и обръщаме върху решетка да се изстуди. Украсата приготвям като карамелизирам захарта с около 30 мл вода. След това прибавям маргарина/ сметаната, като разбърквам хубаво, за да избегна появата на бучки. Ако все пак се получат, добавете още малко топла вода и оставете да покъкри на слаб огъня, докато разбърквате и бучките се разтворя. 
Добавете парченцата нарязан банан и ги оставете хубаво да с окъпят в карамеления сос. 


С карамелизираните банани залейте кекса, който примамва със същия вкус и от вътре. Сложете малко и от соса и парченца крокан - фъстъчен или орехов.


Няма да повярвате, че тази вкусотия  е постна. 
Опитайте и вие! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

неделя, 11 декември 2016 г.

Торта "Пияна вишна" / Drunken Cherry Cake


Ето, че днес искам да се престраша и да ви споделя една рецепта, пазена като мръсна тайна в черновите, не защото отново e с алкохол, което вече започва сериозно да потвърждава спиртните ми пристрастия, а защото не бях доволна много от снимките, които направих този ден. А той е преди повече от две години - сигуре!
Самата рецепта обаче е идеална и не бих променила нищо в нея, затова не ми даваше сърце да изтрия снимките, като всеки път ги преглеждах наново и се опитвах да си отговоря, дали може наистина да се види през тях колко невероятна торта е това?


И така, докато продължавах да не им давам шанс, тази сутрин станах с желанието за парче точно от тази торта и снимките ми проговориха : Разбира се, първо казаха: "Пак ли ти, досадо? Какво, ще се решим ли вече", а след кратък монолог от моя страна се убедих, че предпочитам да споделя с вас тази чудесна рецепта, в  сезона на "голямото готвене", вместо да си държа за мен от чиста проба суетност.
Представям ви тора "Пияна вишна" - едно неописуемо кулинарно удоволствие, която ще ви изкуши със завидно количество шоколад, сметана, сочен плод, ароматен ликьор и желанието да се затворите за ден в компанията на едно такова парче. 


Тортата е много приятна за правене и намирам такъв вид "дълбани торти", за много по-лесни като цяло. Може да ползвате замразени плодове или такива от домашна вишновка, но каквото и да изберете ще се получи чудесно. Ето и самата рецепта:
необходими продукти:
За блата 24 см диаметър:
8 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
100 г черен шоколад
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия

Започвам като отделяме внимателно жълтъци от белтъци в два отделни съда. 


Разбиваме белтъците на твърд сняг със захарта.


През това време в касерола, разтопяваме шоколада ( аз използвах такъв на капки за готвене, като добавих една супена лъжица течна сметана, за да по-лесното хомогенизиране на сместа) 


Разтопения шоколад започваме внимателно да прибавяме към жълтъците, 


при непрекъснато бъркане и на малки порции, така, че да не се пресекат. Така полученият шоколадов "крем",


прибавяме към разбитите белтъци. Смесваме внимателно и бавно като се стремим да запазим въздушността на сместа. 

 

Накрая прибавяме на етапи, пресявайки и разбърквайки с шпатула/ дървена лъжица смесеното брашно, бакпулвер и ванилия. 


След като се интегрират и сухите съставки, прехвърляме в намаслена и застлана с хартия за печене форма за торта, с диаметър 24 см. 


Печем блата в предварително загрята фурна за около 30-40 минути на 160 градуса. След като го изпечем, изключваме фурната, но го оставяме при леко открехната време да изстине, за да не спадне. Тава остава висок и  пухкав.


В готовия блат изрязваме капак, със сантиметър два от страните на целия блат. След това го издълбаваме като запазваме трохите в отделен съд.
За крема:

Необходими продукти:
Трохите от блата
200 г масло
2/3 консерва подсладено кондензирано мляко / сгущенка ( около 300 г )
3 ч.ч. почистени вишни от вишновка *
100 г шоколад


Използвам вишни от домашна вишновка, но вие може да накиснете замразени вишни или череши за няколко часа в алкохол.  След това да ги загрейте на котлона с малко захар на вкус. така ще омекнат и ще се напият, по бързата процедура.  ( Отделям няколко от тях за украса)


В купа разбивам с миксер мекото масло, кондензираното мляко ( аз използвах сварено такова, но вие може да ползвате и обикновено), трохите от блата и начупения на малки парченца шоколад. Добавяме вишните.


Кремът може да не ви се струва много апетитен на вид, но е безуууумно вкусен! С него пълним тортата, като за целта намирам за полезно да ви посъветвам да не изваждате блата въобще от формата, тъй като ще ви е по-лесно да го направите накрая, когато е готова за украсяване. 
Слагаме капака и прибираме в хладилника за около час.


Украсяваме тортата по желание, като аз измазах с малко бита сметана и залях с шоколадов ганаш. Рецепта за ганаш може да видите тук.


Тортата е е обемна и от онези, които стават все по-вкусни щом отлежат. 


Пълнежът е като скалчики или сладък салам, като свежите и ароматни парченца вишни, го правят да остане винаги сочен.


И така, може да не е най-добрата ми фотосесия, но пък определено една от най-вкусните торти. Опитайте и вие - поводите наближават!
Усмихната седмица пред вас, приятели!

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


сряда, 7 декември 2016 г.

Бързо свинско с кисело зеле на фурна / Easy Pork and Sauerkraut Recipe


Напоследък доста се разболявам и докато аз съм твърдо убедена, че отслабването на имуннaта ми система се дължи само на смяната на сезоните, то който и от моите приятели да  чуе, че пак съм болна, казва " малко ти е пиенето".

 То аз пия, ама все полезни течности, като вода, фервекси, фрешове и какви ли не отвари, но се предавам! 

Ще взема да ви послушам вече и ще си ударя едно винолечение още тази вечер.

И защото нямам много сили за готвене, а пък само идеята за вино ме кара на свинско, си забърках едно бързо свинско с кисело зеле. 


Тази рецепта намирам за доста мързелива, тъй като слагам всичко в един съд, разбърквам наведнъж и хайде в печката. Пльоскам се на дивана и чакам ароматът от печката да подейства като аларма, която ще ме събуди и ще ме подсети да хапна. И как да забравя. Такава вкусотия забравя ли се - топящо се в устата, крехко кисело зеленце, прегърнало скромно количество ориз и нескромно количество свинско, всичко овкусено с богати, ароматни подправки и солено-киселия сок на разсолницата. Не може да стане по-добре от това! Но ето как си го приготвих, а защо не и вие още тази вечер:
Необходими продукти:
Около 600-700 г свинско ( аз използвах свински бут) 
1 голяма глава кисело зеле
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. бял ориз
500 мл разсолница
1 голяма глава лук
5-6 скилидки чесън
2 бр. дафинов лист
черен и червен пипер, бахар, кимион на вкус

Нарязвам всичко на средмно гоелми парчета, слагам в голяма тва ( при мен глинен съд), 


 и разбърквам хубаво. Доливам водичка, ако е необходимо, за да бъде ястието сочно. Пъхам в студена фурна, първоначално на максимална температура ( при мен 220 градуса), като пека до завиране, около 45 минути. След това "запечатвам " тавата с фолио, намалявам температурата на около 170 градуса и пека до готовност. Времето зависи от количеството продукти, големината на парчетата, вида месо. Аз правя по-малки парченца, за да стане по-бързо. 


Сервирам го горещо, гарнирано с чаша хубаво червено вино и голям апетит.


И докато напиша рецептата огладнях отново...ще си сипя още една чинийка ...и още една чашка!
Наздраве, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...