четвъртък, 20 април 2017 г.

Пикантни крилца с папая чътни / Spicy Papаya Chutney Chicken Wings


Макар сега в България да са ни налегнали студени и мрачни дни, ние си знаем, е биреното време е съвсем наблизо и вее се подава от ъгъла. Все по-често ще ни се хапват бързи и лесни вечери, които вървят с прясна салата и охладена напитка, а защо не и открием сезона на първите барбекюта или иначе казано по български - скара!

Аз направих генерална репетиция съвсем наскоро с тези пикантни, ароматни, лепкави пилешки крилца, които мариновах с папая чътни. Не съм се мъчила да диря папая в кварталния магазин, а ми направо се насладих на готовия продукт, който ми изпратиха фирма Spicentice, който не отдаван стъпиха и на българския пазар. 
С голям интерес се поинтересувах от историята им и след като видях, че отговарят на важните за мен критерии да нарека не само продуктите им качествени, но фирма с добра политика към околната среда и работниците, с голямо удоволствие реших да тествам техните продукти и да ви запозная с два от тях. 

Първото, което си избрах бе това ароматно чътни с папая и лайм, което си знаех, е ще използвам както за марината, така и за сос - готов за консумация. 


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!
А ето и самата рецепта:
8-10 бр. пилешки крилца
сол, черен и чеснов пипер, лют пипер на люспи
1 ч.л. папая чътни
1 с.л. олио
1с.л. нарязан магданоз

Изпиваме крилцата и почистваме, ако е необходимо. Овкусяваме с изброените продукти и оставяме да се мариноват за около половин-един час в хладилника. ( Може да си ги мариновате от предната вечер, за да са готови на следващия ден и да имате наистина бърза вечеря) 


лед това подреждаме върху хартия за печене и пъхаме да се пекат във фурната на 200 градуса. Тъй като чътнито е подсладено, крилцата ще придобият бързо загар, затова се погрижете да ги покриете с фолио навреме, за да не прегорят.
Печете около 40 минути.


Готовите крилца имат невероятен аромат, хрупкава, но същевременно леко лепкава коричка и просто крещят за студена бира :)
Гарнирам с поръска от свеж магданоз.


И защото ми беше толкова вкусно, си ги топвах допълнително във вкусния сос. 
Ако това предложение ви е харесало, подгответе се за нещо наистина специално и оригинално :) 
Усмихната седмица,приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 19 април 2017 г.

Козуначена торта "Крема" / Easter bread cream cake


Днес ще ви предложа една тортичка, която ще ви е изключително полезна след великденските празници, защото може да използвате де що имате останали козунаци. Аз тази година не мога да се похваля с такива, защото всичко изядохме до трошичка, но тази вкусотия направих миналата година, когато имах няколко, така да наречем не толкова любими за мен резултати.
Тортата е изцяло моя импровизация, като предлагам много възможности за импровизации, което вярвам, че много ще допадне на повечето от вас.
Тъй като козунаците стават доста сухи, когато мине време, сметнах, че най-добрия начин да ги комбинираме с повече крем. Този път избрах един от най-лесните такива, както и най-ароматен и вкусен - крем банан.


Актуализация 2018-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в цели четири категории. А ето как да гласувате за мен: 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)


Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 



Ето какво ви трябват като продукти:
Около 800 мл прясно мляко
70 г нишесте банан
 1 ч.ч. захар
150 мл сладкарска сметана за разбиване
1 пак. желатин
банани, шоколад (ови яйца с крем) , ядки
стар козунак

Исках да направя една богата на крем тортичка, в който да сложа различни видове плънка - от банани, до останалите ми шоколадови яйчица, а защо не и още парченца козунак, Нарязах козунака на филийки и наредих половината на дъното на формата. Моята бе с размер 20 см в диаметър.

               

Ако козунака е много сух, сиропирам с малко от прясното мляко.


Следващата стъпка е да приготвим нишестето.Аз го приготвям според инструкциите, като сварявам две трети от млякото със захарта, а другата една трета размивам с нишестето в купичка. 
Когато млякото тръгне да завира, прибавям нишестето и разбърквам енергично с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти напълно.

                  

Дърпам от огъня и прибавям набъбналия желатин, който предварително сме накиснали с малко вода според описанието на опаковката. Разбъркваме желатина в крема, докато се разтвори напълно.


Оставяме крема да се охлади достатъчно и прибавяме разбитата на твърд сняг сметана.Винаги покривайте кремовете с пласт прозрачно фолио плътно , за да не образуват коричка.


Изсипвам пухкавия бананов крем върху козунака и почвам да пъхам в него шоколадовите яйца. Вие може да наредите купчета козунак, шоколад, парченца банани или други вкусотийки, които ще ви се вържат вкусово и искате да изразходвате.


Може да излеете крема на два паста и да сложите още един пласт козунак по средата. Отгоре нареждам още един пласт от козунака и пъхам в хладилника тортата да стегне. 
След като се охлади и кремът стегне, изваждам от формата и украсявам по желание- при мен с млени ядки, ганаш и бисквитки.


Може да не правите такава пищна украса, но аз имах тези неща така и така у дома. 
Ако рецептата ви е допаднала, както и комбинацията на банановия крем с ароматните козуначени "блатове", нямам търпение да видя и вашите вариации на тази тортичка.
Усмихнат ден, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


вторник, 18 април 2017 г.

Картофено чудо с варени яйца / Baked Potatoes with Hard Boiled Eggs


Великден мина и съм почти сигурна, че във всеки трети дом скоро е се яде руло "Стефани". Как иначе да се оползотворят останалите варени яйца от празника. Така е, дори човек да си свари малко, все ще има кой да му подаде и скоро пак ще се озове с една кора сварени яйца. През годините обаче взе да ми втръсва пустото руло и започнах все по-често да посягам към любимата рецепта на мама за след празника - картофено чудо с варени яйца.


Много лесна, а същевременно и бърза рецепта, която може да направите в различни вариации, включвайки повече зеленчуци или пък не, но винаги вкусна. Аз сега ще ви я представя в най-икономичния вариант, но вие може да си добавите грах, моркови, спанак или нещо друго, което небцето ви обича.


Актуализация 2018-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в цели четири категории. А ето как да гласувате за мен: 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)


Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 


А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
4 бр. картофи
150 г сирене
1/4 ч.ч течна сметана
1-2 с.л. брашно
300 мл прясно мляко
20 г масло
олио
сол, черен и лют пипер
индийско орехче
варени яйца


Започвам като сварявам картофите, които са средна големина. За мен най-бързо става в микровълновата, а картофите са нарязани на кубчета. ( подправени с малко олио и сол) 


През това време и с избирам съда в който ще пека ястието. При мен тавичка с дъно около 24 см диаметър. Намаслявам леко с олио и нареждам разполовени варени яйца с жълтъка надолу ето така:

Може да ползвате по-малко или повече яйца,в зависимост колко имате да изразходвате и колко ще събере тавичката.
В купа намачквам още сварените картофи на пюре, добавям сиренето, сметаната и подправям с останалите подправки, без индийското орехче. Внимавайте със солта - обикновено сиренето върши тази работа!


Следващата стъпка е да приготвим сос "Бешамел". Загряваме маслото с малко олио в тиган и прибавям брашното, като разбъркваме, докато започне леко да почервенява.


След това може да добавите 30 мл бяло вино ( *само по желание) и само прясното мляко, като разбърквате енергично, за да не стане сосът на бучки. Ако решите да добавите вино за аромат, изчакайте една-две минути, докато се поизпари, преди да добавите млякото.
Сложете дребна  щипка индийско орехче към бешамеловият сос - става наистина чудесно.


Разпределете картофената смес равномерно върху яйцата и надупчете на места с виличка. Така след това, като разпределите отгоре


и соса, той ще пропие надолу в сместа, правейки я още по-вкусна и сочна.


Печем ястието за около половин час на 200 градуса, като след изваждане поръсваме с пармезан, кашкавал или пресни подправки като - магданоз и зелен лук.


Аз обичам винаги да експериментирам с този вид запеканка, като добавям различни зеленчуци, а защо не и шунка, гъби или каквото ви хрумне. 
Опитайте и вие!


П.п. Тази година козунаци не останаха, но за щастие пазя рецептата от по-миналата, когато направих една лесна и много вкусна рецепта за торта със сухи козунаци, която ще ви покажа още утре!
Усмихната седмица,приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...